Mitt uppe i lördagsfrukosten såg familjen Nilsson något som rörde sig utanför i trädgården.

– Från det ena fönstret såg vi ett djur stryka omkring, den sprang runt huset och vi följde efter den vid det andra fönstret, säger Hanna Nilsson.

Hennes man Tomas filmade djuret och skickade det till sin pappa som är jägare.

Artikelbild

– Han i sin tur skickade filmen vidare till några jägarkollegor. Och de tycker alla likadant, det är definitivt en varg på filmen, säger Hanna.

Hur känns det att ha haft en varg vid husknuten?

– Det är väl både och. Det känns ju häftigt att ha sett en varg så nära, det är väl första och enda gången det händer.

– Men samtidigt är det ju kanske inte så kul att den springer runt i ett bostadsområde med många barn, man vet aldrig hur pass farliga de är, fortsätter hon.

Artikelbild

Hur verkade vargen?

– Den verkade lugn. Allt gick rätt så fort, det handlade väl om ett par minuter. Efter den hade varit hos oss sprang den över till en lekplats vid en förskola på andra sidan gatan, som tur var är lekplatsen inhägnad.

För familjens treårige son var vargbesöket ett riktigt äventyr.

– Han sa att det var en påskhare. Förra året såg han en hare i trädgården, då sa vi att det var en påskhare. Han trodde nu att vargen var en påskhare, säger Hanna och skrattar.

Enligt rovdjursrapporer inskickade till Länsstyrelsen i Östergötland har det den senaste tiden dykt upp både synobservationer och spår av varg. Bland annat i Herrbeta den 19 januari och innan det vid Asby (Ydre), sjön Stråken (Motala) och Ruda (Motala).