En bild på instagram av målvakten Axel Brage på Linus Näsström med texten "Idag umgås jag med en pensionerad hockeylirare... #8itaket" avslöjade en lirares tack och farväl till ishockeyn och till Vita Hästen.

– Min tröja ska inte upp i taket, men den behöver i alla fall inte tvättas mer, säger Linus.

Hur känns det?

– Det är tråkigt. Jag har levt med ishockeyn i hela mitt liv, skapat många bra minnen och älskat spelet på isen. Jag har nog inte hunnit fatta att det faktiskt är slut. Det har varit full fart på jobbet så det kommer nog sjunka in först om några dagar...

Linus träffade klubbens vd Fredrik Jensen under gårdagen, där de pratade framtid utan att komma överrens. Vita Hästens offensiva satsning med en så mycket tuffare försäsong kräver mer av varje spelare, där det knappast finns utrymme och tid för ett jobb vid sidan. Linus, som driver tre (!) företag, och Vita Hästen går därför skilda vägar.

– Det finns inte den lösning jag behöver.

– Min inkomstkälla har inte varit ishockeyn utan mitt jobb. Det har byggt upp familj och hus. Det kostar. Att bara leva på ishockey med klubbens erbjudande täcker inte den tid jag är borta från jobbet. Det blev ett rätt enkelt beslut, menar Linus Näsström.

– Tränare Niklas Czarnecki skulle nog inte uppskatta om jag sprang omkring på träningen och körde fys med ett headset och pratade med kunder samtidigt...

Han kan se tillbaka på en händelserik karriär, som kryddades med det allsvenska steget 2013–14 och succéresan fram till ett SHL-kval mot Modo 2014–15.

– Fantasiskt, säger Linus.

– Som vi kämpade och slet för att först gå upp i allsvenskan och så följde vi upp det med en nästan obeskrivlig start väl där. Det var nästan sjukt där ett tag. Man trodde knappt det var sant.

Du slutar på toppen av din karriär?

– Det blir så. Jag kommer inte spela någon mer ishockey.

Vad kommer du sakna mest?

– Att stå där i gången före matchen i ett fullsatt "Himpa". Jag kommer också sakna grabbarna, tugget i omklädningsrummet och känslan i matcherna.

Vem ska du reta nu?

– Jag vet inte. Jag måste nog hitta någon.

Fredrik Jensen vill gärna se Linus Näsström i någon roll i klubben.

– Vi måste ta vara på våra gamla hjältar och se till att de finns kvar i vår närhet, när karriären är över. Linus har en stark personlighet, menar Fredrik.

– Jag kan inte komma på vad det skulle vara just nu, men vi får se, säger Linus.

Vita Hästen har skrivit ett nytt kontrakt med den talangfulle backen Ludvig Martinsson för ett nytt år i klubben.

– Det är alltid kul att knyta upp en Norrköpingskille till i truppen. Han gjorde det bra i år, tycker Fredrik Jensen.

Jakten på nyförvärv går vidare. Det kan bli aktuellt med nya namn innan den här veckan är över.

– Vi känner ingen brådska. Vi har redan 15 man klara i truppen från första början nu. Det känns bra.