Han heter Tore och han står tyst en stund vid de tända ljusen vid mordplatsen på lördagskvällen. Det har inte gått ett dygn sedan morden inträffade, eller sedan han hörde skriken ute från vägen där han bor.
– Vi stannade uppe lite längre och jag tittade lite på tv. Sedan ropade min fru att det händer något utanför. Vi hörde att några skrek. Mer var det inte. Sedan såg vi blåljusen. Nu känns det fruktansvärt. Det här ska faktiskt inte behöva hända i Sverige!
”Det var många tårar”
Jenni Kihlman från Ljungsbro är volontär på Novahuset där hon samtalar med unga som utsatts för sexuella övergrepp. I helgen jobbade hon med att möta människor på fritidsgården vid skolan.
– Det var många tårar på fritidsgården, många pojkar som visade sina känslor och grät. Det var många ansträngda vuxna som jobbade väldigt hårt med att hand om barnen. När vi kom i lördags upptäckte vi att många inte hade ätit, så vi hämtade pizza. Vi har också tagit med pennor och papper och låtit ungdomarna rita och tala ut. Väldigt starka möten, men också roligt att se hur barnen kan agera så moget och hjälpa varandra.
Frivilliga från Nova-huset kommer att vara på fritidsgården i omgångar under hela veckan.
Varför engagerar du dig?
– Jag gör det för att jag just nu har den orken och den tiden. Vi har också vanan från vår verksamhet och vi fick frågan från rektorn.
Nu öppnar skolorna igen
Skolorna i Ljungsbro öppnar som vanligt efter höstlovet i dag, måndag. Personalen har under helgen förberett ett mottagande. Även sociala jouren har personal på plats. Föräldrarna kommer också att informeras via mejllistor om händelsen och om hur eleverna ska bemötas.
– Det handlar mycket om att vi snabbt måste normalisera skolmiljön för alla barnen. Vi kommer att erbjuda samtalsstöd och vi kommer att ha samlingar för eleverna, berättar Birgitta Dahlgren, skolområdeschef i Ljungsbro.
Helena Hadfy är rektor för förskola och mellanstadie i Ljungsbro. Barn i olika åldrar ställer helt olika frågor, berättar hon.
– De yngre barnen undrar ofta om offret, om personen var rädd eller hur personen mådde, medan ungdomar kan relatera till förklaringar som psykisk ohälsa och kan diskutera utifrån ett samhällsperspektiv. Saklig information är viktigt för att stoppa ryktesspridning.
Sofia Bjelke från Ljungs-bro uppmanade till försiktighet på Facebook och fick snabbt ett stort antal delningar:
Civilkurage
– Hat och illasinnade rykten just nu sprider sig på olika sociala medier. Dela i stället gråten, en kram, viska ett värmande ord och låt anhöriga och vänner få sörja. Att dela hatet gynnar inte dig, inte de anhöriga och inte mig!
– Jag är djupt imponerad av de personer som ingrep i det här fallet. Men det fick allvarliga konsekvenser. Man kan ha civilkurage på olika sätt, genom att iaktta eller eller larma eller följa efter. När man ger sig in i något så är det viktigt att man känner att man har goda marginaler på något sätt. Samtidigt är det väldigt viktigt att våga säga ifrån, säger Kent Almroth, polis med mångårig erfarenhet i Ljungsbro.
Nattvandring eller inte
– Det är viktigt att aktivera närrådet och trygghetsrådet i Ljungsbro och bygga upp föräldravandring så att unga träffar vuxna här ute. Det är viktigt att stämma i bäcken nu så att vi inte hamnar tillbaka i hur det var för några år sedan i Ljungsbro.
Björn Bergdahl (M), ordförande i trygghetsrådet, säger att det inte funnits något intresse för nattvandring på länge men att frågan kommer att diskuteras.
Företagaren Roger Larsson bor i Ljungsbro men har engagerat näringslivet mot kriminalitet i Skäggetorp och Berga, genom att samla pengar från näringslivet till olika aktiviteter för unga.
– Jag vill göra något liknande i Ljungsbro. Det känns som att det behövs. Det verkar ske något i det här lugna samhället som många av oss inte ser. Vi kan alla göra något.
Tryggheten ska återställas
– Våra tankar går till de anhöriga. Men vi måste också kraftsamla för att återställa tryggheten. Vi sätter in de resurser som behövs. Som ansvariga politiker ger vi stöd till våra tjänstemän och vi litar fullt på deras professionalitet. Jag besökte gudstjänsten i Allhelgonakyrkan och kände att det var en mycket viktig del i sorgearbetet i Ljungs-bro, säger Paul Lindvall (M).