Bonnamat på menyn

Kalops och spottsoppa serverat på gammalt porslin. Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar hakade på historieätartrenden och serverade en gammeldags bonnamiddag i helgen.

Ljusfallshammar2013-09-19 06:30

Mat från förr är i ropet. Historieätarna i SVT blev en tittarsuccé, med nästan en miljon människor som bänkade sig framför teven för att se programledarna provsmaka sig genom historien.

Och just gamla tiders mat var en av nyheterna på årets Lantbruksdag i Ljusfallshammar. Kockarna i det provisoriska bondköket bjöd på en sorts miniversion av Historieätarna när de serverade fläskkorv och spottsoppa.

65 år sedan

Kvinnorna som komponerat bonnamenyn är uppvuxna på 1940-talet, och de har lagat maten de minns från sin egen barndom. Receptet på bondbönsoppan som serverades till förrätt kommer från Gunvor Peterssons mor.

– Första gången jag åt den var nog för 65 år sedan, säger hon.

Lantbruksdagen arrangeras årligen, och ger besökarna en inblick i hur arbetet på en bondgård kunde gå till förr i tiden. Mycket visar det som traditionellt sett varit männens domäner, och fram till för ett par år sedan var kvinnornas roll mer undanskymd, berättar Siw Petersson som tog initiativet till bonnamiddagen.

– Jag tycker att det är viktigt att kvinnorna också finns med, säger hon.

Maten som serverades i lördags var inte till salu, utan åts av dem som agerade bönder, pigor och drängar. Men NT:s utsände hade tur – och fick provsmaka hela menyn.

Mjölken godare

Först ut var bondbönsoppan. Den smakade milt, var gjord på bondbönor, mjölk och persilja, och åts med mjukt rågbröd bakat på vassle. Därefter bjöds det på kalops. Mör och fin högrev som serverades med sötsyrliga rödbetor.

Ebba Joge, elva år, som var utklädd till piga, tyckte att mjölken var snäppet godare än den hon brukar dricka hemma.

– Är det vanlig mjölk från paketen? frågar hon.

– Nej, det där är äkta mjölk från korna. Den har aldrig varit i något paket, säger Gunvor Petersson.

Och det märktes. Mjölken var härligt gräddig och passade bra till desserten. Spottsopppan, menyns höjdpunkt, var en perfekt avvägning mellan sött och surt. Den har fått sitt namn av att körsbärskärnorna spottas ut medan man äter, och var Ebba Joges favorit.

Med bonnamiddagen ville Siw Petersson dela med sig av gamla recept, så att de inte ska gå förlorade. Och receptet på spottsoppan lär bevaras. Den tar nog Ebba Joge med till nästa generation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!