En dag med sysslor från förr

Mjölka kor för hand, hägna gärdesgårdar, sågverkstad och byka tvätt var något av allt det som de tusentals besökarna fick se när Lantbruksmuseet anordnade en heldag under temat Bondgården förr och nu.

Att dricka kaffe på fat var populärt förr i tiden.

Att dricka kaffe på fat var populärt förr i tiden.

Foto: Mikael Grip

Ljusfallshammar2012-09-17 00:00

Det kändes som att besökarna var mest intresserade av tider som flytt. Att vara bonde eller bondmora förr i tiden var oftast ingen yster dans.

Mycket handlade om hårt arbete, långa dagar och hårt arbete igen. Dag efter dag, helg som vardag.

- Allting var inte bättre förr, konstaterar Gunvor Petersson samtidigt som hon gnor en klädtrasa mot det vågiga tvättbrädat.

Att tvätta var en hel procedur, långt innan tvättmaskinen och torktumlaren.

Fyra olika steg
- Blöta en dag, tvätta en dag, byka på en dag och skölja och hänga tvätten på den fjärde dagen. Men då tvättade man kanske också bara två gånger per år, förklarar Gunvor.

Ett dugligt klappträ var bra att ha till hands för att slå bort vattnet från tvätten.

- Bondgårdarna anordnade stora bykfester så det fanns också en belöning för allt jobb, säger Gunvor som samlat ihop alla gamla tvättprylar från väninnor i trakten av Ljusfallshammar.

Patrik Bergdahl, från Haddebo i Hjortkvarn, har ett högt tempo i det hantverk som han sysslar med.

- Ju äldre virket är desto längre håller det. Sen vuxen gran är det allra bästa, säger Patrik och fortsätter vant det tålamodsprövande arbetet med att bygga en gärdesgård.

Finns det en marknad för den här typen av arbete?

- Ja, verkligen. Bara i sommar har jag anlagt ett par kilometer med gärdesgårdar. I Sverige är vi fem företag som håller på med det här.

Torsten Helgesson kastar upp hö på snören som hänger mellan några stolpar. Det handlar om att hässja hö för att få det att torka. När höet är torrt så tas det in för att utfodra djuren under vintern.

Stånkar och ryker
Lite överallt på den stora "gårdsplanen" stånkar och ryker det om olika maskiner, inte sällan är det tändkulemotorer som fortfarande fungerar som de ska. En av motorerna är konstruerad 1837.

- De visste vad de gjorde på den tiden. Riktigt hållbara grejer, berättar en av de duktiga maskinisterna.

Ingemar Steiberg, två år, släpper inte gärna greppet om ratten på den gamla traktorn.

- Traktorer är hans stora lidelse i livet än så länge, berättat pappan Oskar Ungerstedt med släkt i trakten av Ljusfallshammar.

Inge Palmkvist är ordförande i styrelsen kring Lantbruksmuseet.

- Det här var den bredaste temadagen vi har haft hittills. Vi kommer tillbaka nästa år och bygger vidare på det konceptet vi har haft i år. Det var mycket lyckat. Speciellt bra att vi fick med nya saker som traditionella kvinnosysslar på bondgårdarna, säger en nöjd Palmkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!