Krånglig väg till beviljad riksfärdtjänst

Riksfärdtjänsten är en skrivbordsprodukt som inte kan utnyttjas i vår vardagsverklighet, hävdar pensionären Börje Wåhleman bestämt.

Invecklat. Börje och Ingegerd Wåhleman berättar om svårigheten att få riksfärdtjänst för att besöka släktingar och vänner.

Invecklat. Börje och Ingegerd Wåhleman berättar om svårigheten att få riksfärdtjänst för att besöka släktingar och vänner.

Foto: Rikard W Larsson

LJUSFALLSHAMMAR2016-08-09 07:00

Makarna Wåhleman talar av egen erfarenhet. Paret vet att tankegångarna speglar vad många andra har upplevt och kan berätta om när bekymmer med hälsan gör att man inte längre kan köra bil som tidigare för att åka till vänner och släktingar på andra orter.

– Vi ansökte om riksfärdtjänst, men fick avslag. Vi skulle istället använda oss av de allmänna kommunikationerna vilket för vår del innebär en resa med färdtjänst till Norrköping, vidare med tåg till Mjölby och Kopparberg (Tågkompaniet) samt färdtjänst till Göransgården cirka 15 kilometer från Kopparberg. För oss är det en omöjlighet med rullatorer och packning att ta oss från den ena perrongen till den andra för att hinna med ett väntande tåg. Jag lider av diskbråck och anser inte att erbjudandet är realistiskt, förklarar Börje Wåhleman.

Han fortsätter:

– I ärlighetens namn tycker jag att vi borde ha fått hjälp med tanke på vår begränsade rörlighet, men kommunen avslog ansökan utan större diskussion. Jag förstår att kostnaderna kan dra iväg, fast då ska man heller inte invagga medborgarna med falska förhoppningar.

Dessutom erbjuds också så kallad ledsagning vid tågbyten vilket paret måste ha tillgång till.

– Skulle det inträffa att ledsagaren inte infinner sig finns ett telefonnummer vi kan ringa. Frågan vi ställer oss är vad händer om inte vägledaren finns på plats. Ska vi vänta till nästa tåg rullar eller inväntar tåget på järnvägsstationen tills vi hinner fram? undrar han.

Riksfärdtjänsten Sverige AB har ett tiotal medarbetare vid beställningscentralen i Eskilstuna som servar resenärer och kommuner. Årligen förmedlas cirka 50 000 resebeställningar. Andra tjänster rör ledsagning på järnvägsstationer, Teletal och resor till Gotska Sandön.

Jessica Norström, vd Riksfärdtjänsten, Sverige AB.

– Kommunerna är skyldiga att leda upp till lagkraven och göra sin bedömning. Ibland upplevs det som tufft. Det krävs både ett stort och varaktigt funktionshinder för att bli beviljad riksfärdtjänst. Samtidigt finns alltid möjligheten att överklaga till Förvaltningsrätten, säger hon.

Tidningen har utan framgång sökt ansvarig tjänsteman på Finspångs kommun för kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!