Dockskåp speglar tidens trender

Vid en rödmålad byggnad intill vandrarhemmet i Lotorp finns skylten som önskar besökarna välkomna till Dockskåpsvrån Rävlämmen. Sedan tre år tillbaka visar här Ingegerd Carlborg sin omfattande samling dockskåp med tillhörande möbler.

Handgjort dockskåp. I museet finns  såväl fabrikstillverkade dockhus som helt unika och hemsnickrade. Det här tillverkades på 50-talet.

Handgjort dockskåp. I museet finns såväl fabrikstillverkade dockhus som helt unika och hemsnickrade. Det här tillverkades på 50-talet.

Foto: Anna Mi Skoog

Lotorp2014-07-14 22:30

Som liten ägnade hon mycket tid åt att pyssla i sitt dockskåp. Hon städade och möblerade om och pyntade till jul, med julgran och allt.

När hon i vuxen ålder drabbades av sjukdom stod dockskåpet sedan länge bortglömt på vinden - tills den dagen då hennes man Kenneth Carlborg föreslog att hon skulle ta fram det igen.

– Jag var håglös och orkade inte ta mig för med någonting. Men han tänkte att det kanske kunde få igång mig, berättar hon.

Hon gjorde som han föreslog, om än motvilligt. Men snart hade hon kommit igång med pysslandet igen, och intresset växte.

– Jag började leta dockskåpsmöbler på nätet och på auktioner och mässor, berättar hon.

Gemenskapen som utvecklades med andra samlare hjälpte också till att driva håglösheten på flykten. Och på den vägen har det fortsatt.

– Det har gjort mig så frisk som jag kan bli. Jag är fortfarande sjuk, men det syns inte, säger hon.

Besökare i alla åldrar

I den tidigare bostaden i Skärblacka fick ett tomt rum hysa den växande samlingen dockhus. Och sedan familjen flyttat till Lotorp 2009 och börjat driva vandrarhemmet fick Kenneth tanken att göra om konferensbyggnaden på gården till museum. Ingegerd var själv tveksam till en början, men till sist beslutade de sig för att iordningställa byggnaden och museet kunde öppna 2011.

– Det har jag inte ångrat. Jag tycker det är jättekul, säger hon.

Nu kommer besökare i alla åldrar hit och det kommer även bussresor och stannar till.

– Det är äldre besökare som blir mest fascinerade. De kommer ju ihåg hur det såg ut i hemmen på 50- och 60-talen och vilka saker de själva hade hemma. Det blir mycket nostalgi, säger hon.

Fascinationen har också smittat Kenneth, som hjälper till med samlingen, ordnar belysning i dockhusen och följer med på auktioner och liknande.

Speglar tidens inredningstrender

I museet finns nu ett 60-tal dockhus, varav de äldsta är från 1900-talets början och det nyaste från 2004. Här finns dockhus från USA, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Danmark och Sverige.

Här finns även dockskåpsmöbler, den äldsta från 1850-talet. Och det är Ingegerd själv som inrett varje hus. Det har gett henne stor kunskap om vilka detaljer som speglar tidens trender när det gäller möbler, färgsättning och inredningsdetaljer.

– Att inreda ett dockhus går Ibland på två veckor. Men ibland tar det ett par månader innan jag känner att det är klart. Men egentligen blir de aldrig klara. Jag hittar alltid nya saker som jag tycker passar bättre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om