Formalitet få avlyssning godkänd
Domsstolarna säger i regel aldrig nej när polisen vill avlyssna telefoner ? förra året nekades tolv fall av totalt 3 509.De ansökningar som åklagare lämnar till tingsrätten för att få hemlig avlyssning godkänd har blivit rena formaliteterna, visar en kartläggning som Sydsvenskan gjort.
- Regeringen anser att det behövs någon som bevakar den misstänkte brottslingens rättigheter, säger Cecilia Hegethorn Strömgren på Justitiedepartementet till Sydsvenskan.se.
I gårdagens debatt i riksdagen om säkerhetstjänstkommissionens rapport bekräftade justitieminister Thomas Bodström att en lagändring är på gång.
Polisen har i dag möjlighet att i hemlighet avlyssna telefonen hos personer som på goda grunder misstänks för brott som ger minst två års fängelse. Innan tillstånd ges ska misstankarna prövas av domstol. Men eftersom den misstänkte inte i förväg kan få information om avlyssningen har inte åklagaren någon motpart. Det finns heller ingen möjlighet för den misstänkte att överklaga beslutet. Det är därför Justitiedepartementet vill tillsätta ett ombud, som både kan föra den misstänktes talan samt överklaga tingsrättens beslut till Hovrätten.
Hemlig avlyssning sker främst i polisundersökningar som gäller narkotikabrott, men förekommer även i utredningar av mord, rån samt andra grova brott, skriver tidningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!