Odla maten på balkongen

Gillar du att odla men saknar trädgård? Balkongen kan vara alternativet för dig som vill njuta egna salladsblad, kryddväxter eller potatisar.

Malmö2013-04-05 06:30

– Intresset för stadsodling av ätbara saker ökar och smittar av sig på balkongodlingen, säger Lise-Lotte Björkman, rådgivare på riksförbundet Svensk Trädgård.

Hennes första tips är att tänka efter i vilket väderstreck balkongen ligger liksom hur mycket tid man är beredd att lägga på sin odling.

– Odla inte i för små krukor. Ju större kruka, desto mer sällan behöver man vattna, säger Anders Kjellsson, landskapsingenjör och trädgårdsbloggare med egen plantskola.

Han tycker att man ska börja med något ganska snabbodlat som sockerärter, bladsallad eller rädisor och rekommenderar att man sår i gödslad urn- eller balkongjord. Sedan behövs en regelbunden tillförsel av vatten och näring.

+ Utan jord eller i våningar

Många köksväxter lämpar sig för balkongodling. Bladgrönt, rädisor och värmetåliga kryddväxter som timjan och rosmarin är några exempel.

Förgrodda potatisar kan stoppas direkt i en säck jord med hål i.

Är man borta några dagar kan vattningen ordnas med bevattningstrådar eller upp- och nedvända petflaskor.

Hydroponisk odling sker utan jord. Växterna växer direkt i en cirkulerande näringslösning.

Är det trångt på balkongen går det att odla på höjden i ”våningar”. Sök på ”vertical farming” på nätet för inspiration.

Källor: Anders Kjellsson och Svensk Trädgård

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om