Många radhus har bristande brandskydd

Många radhus har ett dåligt brandskydd. Nu inventeras ytterligare 2 000 radhus i Linköping, och husägare behöver bekosta åtgärder.

September 2019. En radhusbrand i Ekholmen förstörde en lägenhet och hann sprida sig innan den kunde släckas. Många radhus byggdes med brandfarlig konstruktion.

September 2019. En radhusbrand i Ekholmen förstörde en lägenhet och hann sprida sig innan den kunde släckas. Många radhus byggdes med brandfarlig konstruktion.

Foto: Åke Alvin

Östergötland2019-10-13 10:00

– Vi hoppas att fastighetsägarna ska tycka att det är värt att åtgärda sitt brandskydd. Det är ju också grannens brandskydd som man tar ansvar för, säger Johannes Glasin, brandingenjör vid Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).

I projektet som kallad Radhusinventeringen inspekterar RTÖG brandskyddet i tusentals radhus i Linköping, Norrköping, Söderköping, Åtvidaberg och Valdemarsvik. I Linköping har hittills cirka 2 000 radhus undersökts och ytterligare 2 000 bostäder kommer att få besök av brandingenjörer.

Insatsen görs eftersom flertalet bränder i radhus i Östergötland och andra delar av landet har avslöjat brister i byggnadskonstruktioner i radhus byggda under 1970, 80- och 90-talen som gör att bränder sprider sig alltför snabbt i den egna lägenheten och till grannlägenheter.

– Det är inte rimligt att det går så snabbt för en brand att sprida sig till flera bostäder. Vi vill identifiera radhus där det finns brister, höja medvetandet hos fastighetsägare och förhoppningsvis komma till rätta med problemet, säger Johannes Glasin.

Senast förra månaden brann det i ett radhus i stadsdelen Ekholmen i Linköping. Lägenheten där branden startade blev obeboelig, branden spred sig snabbt till intilliggande lägenheter och ett 20-tal personer behövde evakueras.

Radhusinventeringen startade 2015. Insatsen drivs främst under sommartid då studenter från brandingenjörsutbildningen arbetar med att inventera riskbostäder. I en radhuslänga görs inte alltid besök i varje lägenhet om flera längor har samma sorts konstruktion. När en inventering är färdig bedöms materialet av RTÖG:s brandingenjörer som beslutar om åtgärder behöver vidtas. Brev skickas då till fastighetsägaren med rekommendationer om åtgärder.

– Vi är tydliga med att brandskyddet är fastighetsägarens ansvar, säger Johannes Glasin.

Fastighetsägare är enligt Lagen om skydd mot olyckor ansvarig för brandskyddet i det egna huset och därför får man själv bekosta åtgärder för att förbättra skyddet. Husägare kan välja att strunta i åtgärderna. Räddningstjänsten kan då besluta om föreläggande med vite (böter). Men vill helst undvika den åtgärden.

– Vi hoppas att alla ska känna att det är värt att åtgärda brister och ta ansvar för sitt brandskydd, säger Johannes Glasin.

Fastighetsägare som vill ha information om riskkonstruktioner i radhus kan hitta sådan på RTÖG:s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!