Projektet DansARR är en danssatsning av Dans i Öst och Riksteatern Östergötland. Poängen är att sprida offentlig dans så att fler kan ta del av olika sorters dans.

– Dans är en konstform i utveckling. Det är experimentellt och spännande, det finns allt från flashmobs (när en grupp människor samlas på en offentlig plats och gör något tillsammans, ofta dans) till hemma-hos-danser, säger Ulf Thörn, riksteaterkonsulent vid Riksteatern Östergötland.

Det här med hemma-hos-dans blir under hösten verklighet i Norrköping och Vadstena. Då kommer koreografen Carl Olof Berg kunna lånas hem för en föreställning i utbyte mot en kopp kaffe. Men även i vår finns det flera inplanerade föreställningar runt om i regionen. Linköping är den kommun som haft mest kontinuitet i koppling till professionell dans men satsningen syftar till att sprida dansen runt om i regionen.

Artikelbild

| Dans. Dans är en konstform i utveckling.

– Tanken är att de som varit på teater i Motala kanske sen vill åka till Norrköping. Vi vill skapa ett samarbete mellan de fyra kommunerna, säger Anna Ljung, dansutvecklare hos Dans i Öst.

Satsningen sträcker sig över tre år och ett av fokusen ligger på publiken.

– Det kan ta tid att hitta publiken men vi tror på breda publiksatsningar, säger Ulf Thörn.

Dans anses vara en konstform som lockar en yngre publik men projektet innehåller föreställningar för alla åldrar, bland annat söndagens föreställning i Vadstena: "Samtal och rörelse för dig som är pensionär".

Artikelbild

| Dans. Dansutvecklare Anna Ljung, Riksteaterkonsulent Ulf Thörn, Hans Enkvist från Motala teaterförening, Elisabeth Asp som är dansansvarig för Linköpings kommun, Barbro Wallgren från Vadstena teaterförening och Lena Lundman från Riksteaterföreningen KariN.

DansARR har startat hemsidan Dansscen i Öst för att samla information om professionell dans i länet.