Plötsligt står hon där på kyrktrappan i egen hög person.

– Det är jag som är Ingrid Ylva, mor till Birger Jarl!

Hon är den som håller i trådarna i Bjälbo sedan maken Magnus gott bort. Den robusta och bestämda Ingrid Ylva spelas av Margareta Carling, som på sitt eget kvicka och entusiasmerande vis får åhörarna att skratta om och om igen.

Artikelbild

| Ingrid Ylva mäts inför bygget av hennes grav, där hon ska vila stående. "Så länge jag är stående så bryts inte makten", säger skådespelerskan Margareta Carling.

En som kommit till Bjälbo kyrka för att lära sig om Bjälboätten genom den dramatiska visningen "Ett Jarlaliv i Bjälbo" är småbarnsmamman Marita Borg.

– Barnen läser om Birger Jarl i skolan så jag blev lite nyfiken. Det är första gången jag går på en sådan här tur med historiska godbitar. Kläderna är det bästa, säger hon.

– Vi flyttade hit för ett och ett halvt år sedan men har aldrig varit inne i kyrkan. Det här blev som en resa in, fortsätter Marita Borg.

Det är tre skådespelare som tar med den lilla gruppen runt och in i kyrkan. Vi följer lydigt och lyssnar uppmärksamt.

Artikelbild

| Bjälboättens store man Birger Jarl är kungens högra hand under tidigt 1200-tal. "Det är jag som bestämmer", säger han.

– Kära undersåtar!

Med armarna i kors klampar Birger Jarl, myndig och högfärdig, fram för att syna nutidsmänniskorna.

Artikelbild

| Kung Valdemar "Den första playboyen i Sverige" spelas av Bengt-Olof Persson.

– Det är jag som bestämmer, säger han till oss som nickar och bugar för Bjälboättens stora man.

Han är under tidigt 1200-tal den svenske kungens jarl, hans högra hand, och väldigt sugen på att lämna passagerarsätet för förarplatsen. I sitt arbete som jarl rådfrågar han ofta sin mor. Birger Jarl inför lagar och annat som blir viktiga för kungariket. En dag knäcker han en idé som modern tänder till på.

Artikelbild

| Publiken inkluderades i skådespelet. "Det är första gången jag går på en sådan här tur med historiska godbitar", säger Bjälbobon Marita Borg.

– Jag ska införa skatt, säger han till modern som sägs kunna se in i framtiden.

Att Ingrid Ylva är en "trollkona" är förstås praktiskt. När kung Erik Eriksson, kallad Erik läspe och halte, slutligen dör blir Birgers son Valdemar vald till kung. Men det vet ju mamman innan och hinner lägga upp taktiken. Så Birger Jarl behåller makten ändå, genom sitt fömyndarskap över den då tonårige Valdemar, som istället blir:

Artikelbild

– Den första playboyen i Sverige, säger Bengt-Olof Persson, som iklädd kungautstyrsel och krona spelar den kvinnotokige medeltidsmonarken.

Efter dramats slut var det ingen hejd på berömmet.

– Jätteroligt. Intressant. Högt och tydligt prat. Fantastiskt, kvittrades det från alla håll.

Det goda ordet är den historiska teaterns bästa marknadsföring, säger Rolf Båvius, som insvept i Birgers kungamantel måste ha det varmt i den solvarma sommarkvällen.

"Ett jarlaliv i Bjälbo" spelas varannan tisdag under sommaren.