Vid 22-tiden på torsdagskvällen fick polisen larm om en kvinna i Fågelsta som blivit förföljd av två personer utklädda till clowner. Hon lyckades komma ifrån dem genom att springa från platsen och händelsen rubriceras som ofredande.

Händelsen var en av flera i länet på kort tid. Polisen har fått in flera anmälningar om personer som jagats och skrämts av clowner. Men det är inte bara Östergötland som drabbats. Det hela är en trend, startad i USA men som nu snabbt sprider sig över världen.

Ökar skrämseleffekten

David Wästerfors är docent i sociologi. Han ser två faktorer som avgörande bakom skrämseltrenden.

– Att man just gömmer sig bakom en mask gör hela händelsen mer skrämmande. Bakom en mask kan du inte se personens ansiktsuttryck och om vi tänker på det så sker mycket av vår kommunikation inte bara genom det som sägs utan genom kroppsspråk och minspel. Att då täcka ansiktet med en mask ökar skrämseleffekten eftersom man inte vet personens intentioner och vad som ska hända härnäst, säger han.

Att trenden spridits så snabbt menar David Wästerfors kan kopplas till sociala medier och internet.

– Jag kan bara spekulera, men det blir en sorts kicksökande, säger han.

Inte oförargligt

Mattias Freland, stationsbefäl vid Motalapolisen, ser allvarligt på händelserna.

Artikelbild

| Skräms. I flera länder har folk skrämts och hotats av clowner. Nu har fenomenet kommit till Motala.

– Det är absolut inte bra att man gömmer sig bakom masker och går omkring och skrämmer slag på folk. Det är kanske ungdomar som tycker att det är en oförarglig och lite kul grej, men det kan få mycket tråkiga konsekvenser. Vi uppmanar alla som gör på det här viset att sluta omedelbart.