Dags att ta farväl av bilen?
Har bilen gjort sitt? Då är det kanske dags att lämna den till skroten. I Sverige skrotas cirka 300 000 bilar per år. Det innebär att stora mängder metaller, glas, bildäck och andra material tas om hand och återvinns.
Bild: Pål Sommelius/Scanpix När bilen gjort sitt ska den lämnas till skroten. 85 procent av materialet i skrotbilarna återvinns.
Foto: Fotograf saknas!
Producentansvar
Sedan den 1 juni förra året omfattas skrotbilar av ett producentansvar. För dig som bilägare betyder reglerna att du kan lämna din uttjänta bil till bilskroten utan att betala något. De nya reglerna innebär att du inte längre får någon skrotningspremie när du skrotar bilen.
Bilproducenternas gemensamma mottagningssystem för skrotbilar i Sverige heter Refero. Om din bil är körduglig, beskattad och besiktigad kan du köra den till en auktoriserad bildemonterare. Ta med dig legitimation och bilens registreringsbevis. Om bilen är i så dåligt skick att den inte går att köra har många bildemonterare hämtning mot en mindre avgift.
Ställs av
När bilen lämnas för skrotning ska du underteckna ett mottagningsbevis och få ett kvitto på att ägandet av bilen har övergått till mottagningsstället. I samband med det ställs bilen av med en särskild rutin. Detta för att säkerställa att den inte tas i trafik igen. Om det finns kvarstående skatt på bilen så betalas den ut till dig av Vägverket.
Återvinns
Vad händer då med bilen efter att du lämnat den på skroten? Först dräneras den. Det betyder att bilen töms på vätskor som bensin, olja, bromsvätska, spolarvätska och glykol. Många av vätskorna kan sedan återvinnas. När bilen dränerats demonteras den. Det innebär att man tar reda på komponenter som kan återanvändas, till exempel däck och katalysatorer. Därefter tas glasrutor och vissa plastdelar bort för att återvinnas som material i nya produkter.
Nya produkter
Det som är kvar av bilen när den har dränerats och demonterats skickas för fragmentering. I fragmenteringsmaskinen hackas resterna av bilen sönder till småbitar. Materialet sorteras sedan och merparten skickas vidare till olika återvinningsprocesser där det blir råvara för nya produkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!