Skogsarbetare, jägare, skidåkare och orienterare. 90-årige Hans Magnusson har under hela sitt liv haft ett gott öga till djur och natur. Det är under de många vandringarna under mer än 30 års tid som han hittat de granna fällhornen. Majoriteten av fynden, drygt ett 30-tal ståtliga hornpar, har han påträffat i tallungskog. Det är den naturliga betesplatsen för älg på vintrarna. Ibland ligger älghornen nära varandra. Å andra sidan är det inte ovanligt att han spårat och traskat kilometervis för att hitta båda skovlarna. Envishet är en annan bra egenskap i jakten på fällhorn.
– Bortsett från en ”udda” tiotaggare som jag sköt i Lämmetorp har jag hittat hornen under mina skogsvandringar runt Mottorp. Jag är säker på att jag till och med har påträffat fyra hornkronor under fyra vintrar från en och samma älgtjur, en 20-taggare, innan älgen sköts, säger Hans Magnusson.
Hornen är monterade på konstgjorda pannben av plast eller aluminium. Horn från dovhjort och kronhjort har även blivit lampskärmar, väggprydnader och bord till piedestaler.
Grannen Göran Lundahl är imponerad av det stora antalet. Enligt honom är hornsamlingen att betrakta som unik.
– Förr såg vi ofta stora älgar här ute. Idag är de bortskjutna. I år har vi inte sett älg överhuvudtaget.
Göran Lundahl berättar att stammen kommer att få än större problem när bristen på fullvuxna exemplar blir mer uppenbar.
– Under kungajakterna förr sköts det 18-19 älgar på två drev mellan Häradstorp och Tvartorp. Det lär inte hända igen.
– Rekordet på Fiskeby är 36 skjutna älgar under en och samma jaktdag, skjuter Hans Magnusson in.