På tisdagen fick barnteatergrupperna i Kulturkvarteret Hallarna berätta vad de ha att bidra med till vårens program.

Teater Pelikanen, Teater Fenix, Teater Imba och Musikteater Gulasch bidrar alla på olika sätt till programmet. Teater Imba, som egentligen är Linköpingsbaserat, är först ut den 29 januari med "Vår version av Skönheten och odjuret". Senare i februari spelar man "Vår version av Askungen" och i mars blir det "Vår version av Snövit".

– Det är disney-tema som knyter ihop våra föreställningar, säger Christian Svensson i Teater Imba.

Artikelbild

Gruppen, som även består av Lena Ilmarson och Thomas Häggström har funnits sedan 2014 och utgår från improvisationen när de arbetar fram sina föreställningar. Scenografin består av tre stolar. Föreställningarna är från 4-5 år.

– Men vi har hittat fram till mellanstadieåldern och upptäckt att det passar även för dem. De finns en underliggande mening som de kan fatta, säger Lena Ilmarson.

Teater Pelikanen med Eva Carlsson och Marcho Marchev lockar med "Molly Bloms show". Där finns mamman och pappan som bråkar. Och så Molly som dessutom råkar trolla bort pappan. Publiken bjuds samtidigt in till en liten cirkusworkshop med möjlighet att klä ut sig.

– Är man två år kan det räcka med att få gå fram och ta emot publikens jubel, säger Eva Carlsson.

Samma grupp spelar också SOS Rädda Molly. Den har ett tydligt budskap.

– Om man inte mår så bra kan man prata med någon om det. SOS här står för "snacka om saker", säger Eva Carlsson.

Teater Pelikanen spelar även "Sol-Ägget", gör sin egen version av sagan av Elsa Beskow. Även här blir det workshop med älvor och alver och fantasivandring. Dessutom spelar man "Kanel och kanin och alla känslorna". Den 9 april har gruppen premiär för Folket flyger.

– Det är en berättelse om människor som hjälper varandra i svåra situationer.

Även Musikteater Gulasch bidrar till vårens barnteaterprogram, bland annat med "Vad är du bra på?"

– Alla är bra på någonting, konstaterar Kenneth Höglind i musikteatergruppen.

Gruppen som funnits i 17 år under sitt nuvarande namn, spelar även "Soporna" som handlar om sopsortering och den nyinflyttade grannen som inte lär sig hur man gör. Ibland har föreställningar köpts in av olika miljöförvaltningar.

– Genom fyraåringarna når man föräldrarna.

Teater Fenix bidrar med "Vad var det jag glömde?" om en dam som har lite svårt att komma ihåg saker och ting. Dessutom spelar man "Litet hus med stort hjärta" för de allra yngsta.