Nannie Wallenberg var fosterdotter till Alice och Knut Agathon Wallenberg. Knut Agathon var bankdirektören med det karakteristiska skägget och han var No 1 i finansdynastin mellan 1886 och 1938, chef för Stockholms Enskilda Bank och styrelseordförande i en rad bolag.
Alice och Knut Agathon fick inga egna barn. Efter några år adopterade de Nannie, som var ett tvåårigt barnhusbarn som inte fått någon bra start i livet och redan varit i flera fosterfamiljer.
Nannie var dotter till en piga i ett förnämt stockholmshushåll och det sades ofta att Knut även var hennes biologiske far. Nannies mor hävdade dock att fadern var den turkiske ambassadören i Stockholm, paschan Karadja.

<span class="mr">Gifte sig med godsägarson
</span>Det var först i sina övre tonår som Nannie fick reda på att hon inte var Alices och Knut Agathons biologiska barn.
1908 gifte hon sig med godsägarsonen Helge Lybeck från Östra Ed i Valdemarsvik. Genom pappa Knut Agathons Wallenbergs finansiering kunde paret köpa det ståtliga och sägenomspunna Fogelviks slott på en liten holme i Valdemarsviken.
Där levde familjen i nästan 15 år. På slottet hade Lybecks en stor stab tjänstefolk. De fem barnen togs om hand av sköterskor och guvernanter. Det verkar i alla fall på ytan ha varit en harmonisk miljö.

<span class="mr">Tårtor från NK
</span>Ibland hölls stora fester på slottet och det berättas att Nannie bland annat lät beställa lyxiga tårtor från NK i Stockholm, tårtor som utgjorde modeller av Fogelvik.
Men så rasade alltsamman. Nannie var 1924 på en kurvistelse i Italien och hade alla fem barnen med sig. Hon blev blixtförälskad i en tio år yngre hotellägarson och skrev hem till Valdemarsvik att hon tänkte stanna i alpstaden Merano och bygga upp ett nytt liv där.

<span class="mr">Hämtade hem barnen
</span>Maken Helge blev förkrossad och pappa Knut Agathon rasande. Han sänder en av sina direktörer att tillsammans med Helge åka ner till Alperna och hämta hem barnen, vilket också skedde.
Nannie gifte sig med sin nye man Otto Panzer och efter ett par år normaliserades relationerna mellan henne och pappa Knut.
Med wallenbergska pengar kunde de köpa ett av Meranos största och lyxigaste hotell och där gick de i spetsen för ett dekadent leverne, med många kända och märkliga människor som gäster.

<span class="mr">Tvingades ta över
</span>På Fogelvik sattes den förlupne maken Helge på undantag av sin före detta svärfar, som i stället tillsatte ett av sina barnbarn, Knut Lybeck, som ny herre på slottet. Inte ens 20 år fyllda tvingas han ta över godset efter sin far. Knut Lybeck var i hela sitt liv bitter på sin mamma som lämnat familjen i sticket. När han dog 1981 såldes det då tämligen förfallna Fogelvik av Helges och Nannies kvarlevande barn.
Nannie själv drabbades av motgångar i Italien. Hennes äktenskap med Otto Panzer sprack och hotellet konfiskerades under andra världskriget av tyskarna, som gjorde om det till sjukhus och plundrade byggnaden på alla dyrbarheter.
Efter kriget emigrerade hon, 65 år gammal, med sina två yngsta barn till Argentina, där hon köpte sig en ranch, en estancia i utkanten av Buenos Aires. Men även det livet tröttnade hon på och återvände till Italien. Där bodde hon sina sista år i en villa vid Gardasjön, tillsammans med sina schäferhundar, som mest hade hon 12 stycken.
I hela sitt liv var hon beroende av pengar hon fick av familjen Wallenberg. Hon beskrivs som en rast- och rotlös själ som också kunde vara ganska kompromisslös i sitt umgänge med andra människor.
Nannie Wallenberg dog 1962, 77 år gammal, och är begravd i en mausoleumliknande grav i Merano.