I mitten på maj dömdes 43-åringen, som är medlem i MC Sweden Norrköping, före detta Top Side MC, till ett års fängelse för tre fall av anstiftan till mened. Det hela började med ett bråk inne på krogen Bomullsfabriken den 14 oktober 2007. 43-åringen och en polis, som inte var i tjänst, kom av någon anledning i bråk med varandra.

 

Polismannen gjorde en polisanmälan om misshandel och det ledde till åtal mot 43-åringen. Fyra vittnen hävdade dock att 43-åringen var oskyldig till misshandeln, vilket ledde till att 43-åringen friades.

Artikelbild

 

Men efter detta har tre av vittnena i polisförhör erkänt att de ljög i rätten efter instruktioner av 43-åringen, vilket framkommit i telefonavlyssning av 43-åringen i ett annat ärende.

 

Vågade inte tala sant
43-åringen åtalades för anstiftan till mened och de tre vittnena åtalades för mened. När rättegången hölls vid Norrköpings tingsrätt erkände bara två att de vittnat falskt.

 

Men alla tre - en 35-årig kvinna, en 35-årig man och en 42-årig man - som tidigare erkänt mened dömdes till fyra månaders fängelse för mened.

 

Den 42-årige mannen som vittnat om att han inte vågade annat än att vittna falskt döms dessutom för misshandel. Han döms till sex månaders fängelse. 43-åringen dömdes till ett års fängelse. En dom som kammaråklagare Hans Isaksson överklagade till hovrätten.

 

Den här veckan har hovrättsförhandlingarna avverkats i Jönköping.

 

- Jag yrkade på straffskärping för menedsdelen samt yrkade på att de även skulle bifalla åtalet för misshandeln på Bomullsfabriken, säger Hans Isaksson.

 

- Totalt yrkade jag i min slutplädering på 1,5 års fängelse för 43-åringen.

 

Hans Isaksson anser att de tre som gjort sig skyldiga till mened mycket väl har varit medvetna om vad det gett sig in på.

 

Visar maktställning
- Som jag sade under min slutplädering; Väst är lika med makt. Tidigare har 43-åringen burit Top Sideväst, numera MC Sweden Norrköping-väst. I det läget behöver de inte säga mycket, i varje fall inte hota någon. Man har västen på sig för att visa vilken maktställning man har, säger Hans Isaksson.

 

43-åringens försvarsadvokat, Mikael Abrahamsson, yrkade i sin slutplädering i hovrätten på att tingsrättens dom, både vad gäller menedsärendet och misshandeln, skulle fastställas. Det skulle då innebära ett års fängelse för anstiftan till mened och friande dom för misshandeln.

 

- Jag kan inte se att åklagaren har tillfört något som helst nytt som skulle ge hovrätten anledning att ändra tingsrättens domslut.

 

- Det är en frågan om en ren omprövning, som egentligen inte är tillåten enligt min uppfattning.

 

När hovrättsförhandlingen påbörjades denna vecka visade det sig att 43-åringen nöjdförklarat sig gällande anstiftan till mened och börjat att avtjäna sitt straff. Något som fick åklagaren att höja på ögonbrynen.

 

- Det var helt nytt för mig. Den informationen hade inte gått fram till mig, säger Hans Isaksson.

 

Hovrättens dom väntas bli klar i slutet av nästa vecka.