Under dagen kommer partiet att lämna in en officiell begäran om beskydd till polisen I Östergötland. Detta med anledning av de hot och det våld som tre av partiets valarbetare har utsatts för under valrörelsen.

För två veckor sedan fick en somalisk valarbetare näsbenet knäckt av en upprörd somalisk man. Mannen greps, men släpptes efter förhör. I lördags var samma man ute och härjade igen. Enligt Sundin blev två av partiets valarbetare utsatta för dödshot och en av dem ska även ha misshandlats.

- Vi är nog ganska bestörta över att det blivit på det här sättet. Folk är rätt förbannade och bestämda att inte låta den här personen vinna. Men samtidigt kan inte jag som ordförande be folk gå ut på stan och kampanja när de riskerar att bli både misshandlade och hotade, och kanske ännu värre. Vad vet vi vad han kommer att göra nästa gång, Mattias Sundin, ordförande och oppositionsråd för folkpartiet i Norrköping.

 

Under helgen talade tidningen med Folkpartiets José Kimenga, som nu överväger att hoppa av politiken eftersom att priset har blivit allt för högt.

 

- Polisen gör inte sitt jobb för att skydda oss, och mina partikamrater fruktar för sina liv, sade han då.