Den 7 augusti förra året höll den folkpartistiske personvalskandidaten José Kimenga ett valmöte utanför stadsbiblioteket. Där fanns också den nu åtalade 48-åringen.

Mannen blev arg när han kontaktades av en valarbetare som hade på sig en t-shirt med ett foto av Kimenga på framsidan. Enligt valarbetaren sade 48-åringen att han hatade mannen på t-shirten, att denne var en hund och att Folkpartiet inte tyckte om muslimer. Valarbetaren invände att 48-åringen inte skulle säga så om han visste mer om Folkpartiet.

Mannen lät sig dock
inte lugnas, utan gav sig handgripligen på valarbetaren.

Artikelbild

Förnekar hot
Denne blev slagen till marken och sedan sparkad flera gånger. I samband med misshandeln skrek 48-åringen inför vittnen nedsättande och hotfulla uttalanden på somaliska och engelska. Han hotade bland annat att döda valarbetaren.

José Kimenga berättar
i förhör att han lyckades avbryta misshandeln genom att ta tag i 48-åringens kläder och hålla fast honom.

Enligt flera vittnen angrep 48-åringen plötsligt och utan att ha blivit provocerad. Mannen hävdar dock att han blivit förolämpad av valarbetaren.

48-åringen säger sig också ha blivit angripen och därför handlat i nödvärn. Mannen förnekar även att han uttalat några hot och uppger att det inte fanns några politiska motiv bakom bråket.

Inskränka handlingsfrihet
José Kimenga säger
i förhör att han efter händelsen tills vidare stoppade personvalskampanjen. Misshandeln fick bland annat till följd att valarbetare i Motala inte vågade gå ut. Enligt åklagaren angreps valarbetaren på grund av dennes politiska engagemang.

Avsikten ska ha varit att inskränka målsägarens och andra valarbetares handlingsfrihet och vilja att arbeta för Folkpartiet. Något som enligt stämningsansökan satt bland annat yttrande- och föreningsfriheten i fara. Därför åtalas 48-åringen utöver olaga hot och misshandel även för brott mot medborgerlig frihet.