– Om det är viktigt att vara först? Nej, absolut inte. Inte för mig. Det enda som betyder något är att barnen får bra, ren och riktig mat. Jag ser gärna att fler följer efter. Det är viktigt.

Kokerskan Christina Larsson Tjäder är i fokus när Bullerbyn har tårtkalas i solen. Det är hon, och tidigare ekokockstudenten Alexandra Eklund, som har varit drivande i arbetet att göra föräldrakooperativet grönare och miljövänligare. Erik Hjort, ordförande i kooperativets styrelse markerar det flera gånger.

– Vi har alltid tänkt på vilka råvaror vi använder och på vilken mat vi lagar. Men Christina har tagit den tanken steg till. När hon ville börja sa vi bara "kör på", förklarar Erik Hjort.

Artikelbild

| Eva Sandström och dottern Ada firade med tårtkalas på Föräldrakooperativet Bullerbyn.

Hon gjorde det. Körde på. Tillsammans med Alexandra Eklund har Christina under det gångna året jobbat för att förskolan ska bli KRAV-certifierad. Nu är målet nått.

Det började med att hon bytte ut bananerna. Numera är 25 procent av livsmedlen som används i förskolans kök kravmärkta. Mjölk, yoghurt, ris och pasta. Christina och Alexandra radar upp exempel.

Var det en stor omställning?

– Nej. När vi började såg jag att vi med lite jobb hade chansen att kunna motsvara kraven. Det har gått bra, säger Alexandra.

Artikelbild

| My Ågren tyckte om glassen.

Kravmärkningen visar att varan är ekologiskt producerad, utan tillsatser, med hänsyn till såväl natur och klimat som djur och människor.

– Det är en kvalitetsstämpel och det visar att vi vill och vågar vara i tiden, säger Christina som lagar all mat från grunden.

Artikelbild

| Alexandra Eklund gjorde sitt examensarbete vid ekokockutbildningen på föräldrakooperativet och var drivande i arbetet med att göra Bullerbyn grönt.

Särskilt dyrt blir det inte. Portionerna anpassas, ingen mat ska slängas i onödan, och förskolan köper också in många säsongsråvaror. Det märks i plånboken. Målet är dessutom att köpa så många lokalproducerade livsmedel som möjligt.

Föräldrarna är med på tåget och stöttat under resan mot KRAV-stämpeln.

Artikelbild

– Förskolan är barnens arbetsplats. Det måste orka och för att göra det måste de ha riktigt bra husmanskost. Det är viktigt för mig. Att förskolan tänker på djur och miljö är ett plus, säger Eva Sandström när dottern My i öst i sig sin glass i rekordfart.

Treåringen står och pillar på ett plåster på armen. Blygt böjer hon sig bort när hon ska berätta om sin favoriträtt.

Artikelbild

Men det mesta verkar vara gott.

– Haha, ja, hon gillar maten här. Det kan jag intyga, säger mamma Eva.