15-årsjubileet firades med seminarium i Pronova-huset. E-handel och IT-säkerhet stod på programmet. Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) inbjöds för att informera om samverkan mellan kommuner och ideella föreningar, exempelvis Seniornet.

Lars Söderholm, 85, fick diplom för sitt engagemang i föreningen, vars syfte är att lära ut digital kommunikation och internet för anpassning till dagens digitala samhälle. Han var med och grundade lokalavdelningen i Norrköping, som vid starten hade nio medlemmar.

– Vi hade inga datorer och när vi skulle köpa första datorn fick jag gå i borgen hos Föreningsbanken. Efter ett halvår var lånet betalat, minns Lars Söderholm som redan många år tidigare fängslats av datorerna – när han jobbade på Söderbergs Bils serviceavdelning:

Artikelbild

| Lars Söderholm, 85, startade Seniornets avdelning i Norrköpingoch har i sin vardag stor nytta av datorn.

– De skickade ut datorer till personalen, men det var bara jag som ville ha en dator. Efter arbetsdagens slut klockan 17 började jag lära mig själv, och åkte inte hem förrän vid 22-23 tiden, berättar han.

– Man måste träna och träna för att själv skaffa kunskaper!

SE-banken skänkte tio begagnade datorer när Seniornet startade. Men nu står föreningen på egna ben. Lars Söderholm säger att han inte kan allt om datorer, men övning ger färdighet – och han har många exempel på hur datorn underlättar tillvaron:

– Jag handlar aktier på nätet, och så köpte jag en PH-lampa för mindre än halva priset. Jag släktforskar med ett program där man kan lägga in hela sin släkt.

Artikelbild

Och bankaffärerna sker snabbt och smidigt vid datorn:

– Jag betalade tio räkningar och det tog bara fem minuter. Har man e-faktura går det ännu snabbare, säger han.

Är det inte svårt att hålla reda på alla lösenord?

– Jag har en och en halv A4-sida med koder, säger han.

Dessutom bloggar han, något han tycker andra äldre också borde göra eftersom de säkert har mycket att berätta:

– De är så jädrans försiktiga! De skulle kunna skriva om semestrar och om barnbarnen.

Lars Söderholm säger att många äldre inte vågar ge sig ut på nätet:

– Häromdagen nåddes vi av information om att en miljon personer i Sverige inte använder dator. Jag kan tänka mig att 10 000-15 000 invånare inte använder dator, så föreningen har en hel del att göra.