Vitamex är ett ledande företag i Norden när det gäller tillverkning och försäljning av kosttillskott – naturläkemedel, vitaminer och mineraler.

Anders Göthberg, vd:n, vill inte kommentera saken utan hänvisar till ett pressmeddelande som ska skickas ut på onsdagen. Sedan 2012 har Vitamex en brittisk ägare. Styrelseordförande är britten Stephen O´Connor.

– Du får återkomma i morgon, säger Anders Göthberg.

Artikelbild

I bolagets årsredovisning för 2012 framgår att ett antal faktorer kan komma att påverka Vitamex resultat och verksamhet. Det handlar om valutakurser, men även om prisbilden på råvaror – som varierar över tiden – och livsmedelslagstiftning i olika länder.

"Många var ledsna"

En anställd på Vitamex berättar för NT att personalen fick information på tisdagsförmiddagen om att hela produktionen ska flytta till England, och att personalen är varslad.

– Det är inte lönsamt att ha produktionen här längre fick vi höra. Vi blev uppköpta för ett och ett halvt år sedan. Efter det har det märkts att något är på gång, säger den anställda.

Artikelbild

– Det har varit mycket folk från kontoret i England och facket centralt här. Är det mindre förhandlingar brukar klubbarna sköta det.

Efter informationsmötet var stämningen på arbetsplatsen låg.

– Många var ledsna men ledningen var noga med att fånga upp alla reaktioner så att ingen gick hem och mådde dåligt. Ingen fick gå hem utan att säga till chefen först och vi fick ta den tid vi behövde för att prata, säger den anställda.

"Visar vilken kris vi har"

Artikelbild

IF Metall fick besked i slutet av förra veckan om att företaget ville inleda diskussioner om att flytta produktionen från Norrköping.

– Vi sitter i förhandlingar just nu. Jag kan inte säga något mer i nuläget. Processen måste fortgå, säger Zoran Stanic, som är ombudsman på IF Metall Östergötland.

Hur många av era medlemmar är det som berörs?

– Jag kan inte säga något antal än. Det avgör förhandlingarna, säger Zoran Stanic.

Oppositionsrådet Fredrik Bergqvist (M) hade föraningar om att det skulle komma ytterligare varsel i Norrköping, men hade inte hört talas om Vitamex flytt på tisdagskvällen.

– Det var som tusan, jätteolyckligt! Det visar vilken kris vi har på arbetsmarknaden lokalt. Vi måste satsa på mindre företag för att vända det här. Men det saknas en krisinsikt från majoriteten, säger Fredrik Bergqvist.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) kände inte heller till flytten på tisdagskvällen.

– Det sista vi behöver just nu är ett företag som flyttar utomlands. Det behöver inte Sverige och det behöver inte Norrköping. Vi ser i hela landet att den utdragna lågkonjunkturen ger en tendens till utökade varsel. Jag hoppas verkligen att de hittar en uppgörelse så att vi slipper fler varsel, säger Lars Stjernkvist.