Under tidernas glassigaste sommar har en kris drabbat vårt avlånga land. Det handlar inte om missväxt av de fyra sädesslagen, men väl om akut brist på glass-strössel.

– Ja, visst har vi känt av den bristen, säger Alice Pettersson som säsongsarbetar på Halvars glasskiosk.

Hon förklarar att det populäraste strösslet; blandat karamellströssel, har varit helt slut och att man även har haft tillfällig brist på polkastössel, tutti-frutti och jordgubbspärlor.

Artikelbild

Men någon upploppsstämning bland kunderna har hon inte märkt av.

– Nä, de flesta nöjer sig eller väljer ett annat strössel, säger hon och räknar till 14 sorters glassåser och 14 andra glasstoppingar innanför luckan.

Glassrestaurangen Smultronstället i Söderköping har sluppit den värsta strösselkrisen. Delägaren Anders Lindskog hörde tidigt talas om att problemet kunde komma. Därför bunkrade han ordentligt med blandat strössel för att rida ut stormen.

– Det har gått bra, säger han men skrattar lite åt ordet strösselkris.

Artikelbild

Samtidigt poängterar Anders Lindskog att han är starkt kritisk till att ett enda företag har monopol på hela marknaden. Leverantören som alla glassföretag handlar med är Nic som tillhör koncernen där Sveriges enda strösselfabrik, Candeco, ingår. Från deras fabrik i Malmö levereras allt strössel i hela Sverige. De är marknadsledande i Norden och på frammarsch på den europeiska marknaden.

– Man har köpt upp strösselföretag i England också. Har man slagit ut all konkurrens har man tagit på sig ett större ansvar, påpekar Anders Lindskog.

Artikelbild

Susanne Munther Werner är vd för Candecos strösselfabrik i Malmö. Hur glada kunderna i glasskön än är så förklarar hon att hon att bristen på blandat karamellströssel har lett till negativa reaktioner från grossistföretag som handlar från Candeco. Leveransproblemen, förklarar hon, beror på att strösselproduktionen flyttade in i en ny fabrik i våras.

– Vi arbetar med det problem som vi har haft hela sommaren.

Artikelbild

– Vi har inte kommit ikapp än.

Smultronställets Anders Lindskog önskar att produktionsstörningarna har fått leverantören att inse vilket ansvar de har.

– Jag hoppas att leverantören har lärt sig sin läxa. Inte ens Coca cola har ett sådant monopol. är colan slut säljer vi Pepsi, är vaniljglassen slut väljer vi ett annat märke men är strösslet slut så är det slut i hela Sverige.