Det fick i alla fall deltagarna på ett frukostmötet i Strykbrädan i Norrköping veta på torsdagen när de deltog i ett roligt seminarium som ingår i LiU:s vecka 45. Deltagarna fick först lite bakgrundskunskap om spelutveckling riktat mot seniorer och sedan fick de själva vara med och hitta på roliga spelideér som går att utveckla.

– Genom att utveckla nya spel som tar fasta på hälsa i både hjärna och kropp kan vi få äldre att träna mer, tipsade Dag Forsén, Hälsans nya verktyg. En senior kanske kan möta sitt barnbarn långt bort via läsplattan och sen spelar de tillsammans något som båda tycker är kul och som håller hjärnan i trim. Eller så tränar man i någon rolig motionsform samtidigt som en app håller redan på mängden träning och kanske kan tävla mot andra, om man gillar det.

Dag Forsén underströk att seniorerna är en växande målgrupp för spelutvecklare och att man därför har lyssnat in med en grupp pensionärer i Norrköping om hur de vill träna och hur de vill att ett spel ska vara utformat för att stimulera. Träning som är rolig är den som blir av och om man bara kan smyga in 50 minuters aktivitet i veckan är mycket vunnet för hälsan.

Artikelbild

| Spelifiering. Seniorer kan må bättre i både kroppen och knoppen av att spela mer. Det var den röda tråden när ett spelseminarium i vecka45 hölls i Norrköping.

En spelutvecklare kom till morgonträffen och berättade att man behöver goda ideér för att spelutveckla för seniorer. För att att äldre ska känna sig bekväma med att spela på läsplattan måste typsnittet vara lite större än vanligt och ha kortkommandon på svenska.

– Vi har testat olika spelideér på seniorer i Norrköping och sett att många gärna vill spela tillsammans i grupp hellre än man mot man, berättade Peter Lindgren, vd och spelutvecklare på VisiArc. Nu försöker vi utveckla spel som passar över generationsgränserna och som passar för allt typer av plattformar och spel som handlar om ordkunskap och ordförståelse verkar bli populära bland seniorer.

Gruppvis jobbade seminariedeltagarna med att vaska fram nya ideér till spel och någon av ideérna kan bli verklighet när VisiArc jobbar vidare med spelutveckling för seniorer.

– Det är ju helt klart att alla seniorer som håller igång hjärnan mår så mycket bättre, sa Peter Lindgren. Spelen ska vara kul och när vi har en prototyp klar tar vi den vidare till vår testpanel så får vi veta om idén håller eller inte.