Sverigedemokraternas gruppledare Darko Mamkovic ser arbetslösheten som ett av Norrköpings största problem. Han tycker att de styrande i Norrköping inte riktigt är med i matchen. Fokuset är fel, säger han.

– Det är tjänster hit och dit. Alla kan inte jobba med tjänster. Det förstår väl alla? Vi måste ha företag som tillverkar saker. Det är det som har varit Sveriges storhet och det måste fortsätta att vara det som bygger vårt land. Jag tycker att man glömmer att jobba för det här. Jag ser mest att det finns partier som exempelvis vill lägga ned flygplatsen. Det skulle göra det ännu sämre för Norrköping, säger han.

För Darko Mamkovic och Sverigedemokraterna i Norrköping handlar mycket om utbildningsinsatser. Han återkommer till det flera gånger. Han är oroad över vad han beskriver som dåliga skolresultat i Norrköping och hur det riskerar att cementera den höga arbetslösheten.

Artikelbild

– Det krävs att vi får bättre skolresultat och då handlar det om mer resurser. Vi måste också se till att utbilda arbetskraft som arbetsgivarna behöver. Men ibland är det svårt för oss i kommunpolitiken att göra något. EU och Riksdagen styr mycket över det där, säger han.

Du menar att det inte går att göra något?

– Det är klart att det går att göra lite. Men alla upphandlingsregler som finns gör det svårt att styra över vad vi kan göra. Men visst går det att sätta upp krav. Samtidigt visar det sig att det alltid är de små företagen som förlorar upphandlingarna. EU har mycket att svara för, säger Darko Mamkovic.

En lösning på att komma till rätta med arbetslösheten är införandet av så kallade enkla jobb. Darko Mamkovic är mycket skeptisk till det. Han tycker för det första att han inte fått något bra svar på vad det skulle kunna vara.

– För det andra undrar jag hur man ska finansiera det här. I dag lönar det sig inte för en del att arbeta. Det måste det göra, säger han.

Hur menar du?

– Är det en familj med fem barn och en man och en fru. Hur mycket har de i bidrag och hur mycket tjänar de på att jobba? Säg det!

Jag förstår inte. Hur menar du?

– Vi kan inte ha ett samhälle där människor lever på bidrag. Det är det som vi måste se. Om samhället ska kunna komma till rätta med arbetslösheten måste vi ta tag i det här. Du måste jobba om du ska få ta del av samhällets trygghetssystem, säger Darko Mamkovic.