Utbildningen vid Lennings textilinstitut har haft många olika huvudmän genom åren och i mars förra året stod det klart att den då nedläggningshotade utbildningen skulle bli en del av Marieborgs folkhögskola.

Skolans två lärare blev både lättade och glada och idag kan de se hur bra allting faktiskt blev.

– Våra elever är väldigt kreativa och har stor skaparlust som smittar av sig på oss, säger läraren Karin Pettersson.

Artikelbild

| Räddade. Lennings blev en del av Marieborg och nu har man framtidstro. Från vänster: Lärarna Annika Glimrén och Karin Pettersson som pratar med Mathilda Inge om ett byxmönster.

– Vi är jätteglada att vi blev en del av Marieborg, säger hon.

I höstas tog Marieborg textil emot 18 elever i de lokaler på Södra Promenaden där textilutbildningen har varit i många år. Eleverna är mellan 20 och 52 år gamla och efter de två åren får de ett utbildningsbevis.

– Vi sätter inte betyg på eleverna och många ser de här två åren som en grundutbildning och går sedan vidare till en yrkeshögskola, säger läraren Annika Glimrén.

– Några av våra elever har planer på att starta eget och det tycker vi är roligt, säger hon.

Artikelbild

| Entusiast. Kristina Utter är elev på Marieborg textil. Hon syr både dagtid och kvällstid och jackan hon bär sydde hon kvällen innan.

I stora salen pågår ett intensivt arbete med att skapa en basgrund för ett byxmönster. Eleverna utgår från sina personliga mått och ska så småningom få fram ett personligt byxmönster. Lärarna går runt och småpratar och hjälper till där det behövs och koncentrationen känns i den ljusa fina takvåningen.

– Jag är här för att jag så gärna vill och det känns fantastiskt att få göra något som är så här lustfyllt varje dag, säger Malin Fåk från Linköping.

Artikelbild

| Marieborg. Folkhögskolan driver textilutbildningen och har inga planer på att lämna de anrika lokalerna på Södra Promenaden i Norrköping.

– Jag har tagit tjänstledigt i två år för att gå utbildningen och mitt mål är att vidareutveckla min tygdesign och kanske ha ett eget företag.

Malin Fåk har tre barn hemma och syr gärna plagg till dem i trikåmaterial vars mönster hon själv skapat. Intill henne jobbar en kurskamrat som också är småbarnsmamma och gärna syr barnplagg.

Artikelbild

| Textilstaden. Marieborg textil får ett basår och ett påbyggnadsår och skolans lärare drömmer dessutom om att starta en liten syfabrik i anslutning till skolan.

– Jag vill starta eget och sy barnkläder när jag har gått klart utbildningen, säger Kristina Utter.

– Utbildningen är mycket bättre än jag hade vågat hoppas på och jag skulle helst vilja vara här både kvällar och helger, säger hon.

Lärarna Annika och Karin ser framåt och har drömmar om hur textilutbildningen skulle kunna kompletteras med en mindre syfabrik. Den skulle kunna involvera nyanlända som har en textil bakgrund och stärka Norrköping som textilstad.

– Vi tycker att det är väldigt stimulerande att textilutbildningen finns hos oss, säger Jerry Wiklund, rektor Marieborgs folkhögskola.

– Nu tittar vi på hur vi ska paketera utbildningen så att det blir ett basår och ett påbyggnadsår, säger han.