Anrika företaget har flyttat till Amerika

Efter 64 år på samma plats flyttar kylproducenten Johnson Controls. I helgen rullade flyttlasset från Butängen till Amerika.

Så här stort och omfattande var Stal Refrigeration under sin glans dagar. Ståthögaleden i höger bildkant.

Så här stort och omfattande var Stal Refrigeration under sin glans dagar. Ståthögaleden i höger bildkant.

Foto: Arkivbild

Norrköpings kommun2019-11-17 18:00

Planerna på Ostlänken får fler och fler verksamheter att lämna Butängen. I helgen gick flyttlasset när Johnson Controls omgrupperade till Amerika. Kvarteret Amerika alltså. Från och med måndag har företaget sin Norrköpingsbas i en del av det gamla Goodyear-komplexet vid Lindövägen.

Johnson Controls har legat på samma plats på Butängen sedan företaget etablerades i Norrköping 1955, som klassiska Stal Refrigeration.

– Jag känner ett klädsamt vemod, säger Anders Andersson, eftermarknadsansvarig, i samband med fredagens packningsbestyr.

– Jag började 1988 och har alltid suttit här. Samtidigt är vi förväntansfulla. En nystart. Verksamheten blomstrar och vi kommer till nya fräscha lokaler. Det hade varit värre om vi hade tvingats flytta på grund av nedläggningshot.

Våra nya sätt att semestra har spelat Johnson Controls väl i händerna. Intresset för att åka på kryssning i, framför allt, Karibien växer kraftigt över världen och företaget har i dag cirka 70 procent av världsmarknaden när det gäller att tillhandahålla kryssningsfartygen med de kylaggregat som i sin tur förser de enorma flytetygen med både luftkonditionering och kylrum för matvaror och förnödenheter ombord.

– Kyssningsindustrin kommer att fortsätta att växa, säger Anders Andersson.

– Efterfrågan är stor och det byggs ständigt nya fartyg, framför allt på varv i Europa. Vi är i en långsiktig satsning och orderböckerna är fulla för de kommande fyra–fem åren. Tillverkningen sker i franska Nantes.

Ursprunget Stal Refrigeration i Norrköping är i sin tur en avknoppning från moderbolaget Svenska Turbinfabriksaktiebolaget Ljungström, Stal, från Finspång. Under många år skedde tillverkningen av kylkompressorer för industrins räkning på Butängen och läget föreföll stabilt i största allmänhet. När ABB sålde Stal Refrigeration till danska Sabroe 1997 inleddes en skakigare period när all tillverkning i Norrköping avvecklades. Utveckling, service och försäljning var bitar som behölls i Norrköping. Amerikanska York kom in i bilden som ny ägare med sina speciella turbinkompressorer och den 1 januari 2006 köpte amerikanska jätten Johnson Controls i sin tur upp York.

Verksamheten i Norrköping fredades tack vare enhetens goda namn och när fartygen till havs blev ännu större, ökade också kraven på allt kraftigare kylanläggningar ombord. Företaget stod redo. Nu vänder sig produktionen mot den marina världen snarare än mot, som förr, industrin.

– Stals VSM-aggregat från 1970-talet hade rykte om sig att vara tillförlitligt och robust, säger Anders Andersson.

– Det blev räddningen. Plus att vi kunde förbättra och utveckla den turbinkompressor som York bidrog med i samband med ägarbytet. Det blev en succé och de används till sjöss än i dag. Hade vi inte köpts upp hade vi blivit utkonkurrerade.

Anders Anderssons kollega Fredrik Norrbom, ansvarig för nyinstallationer, konstaterar samtidigt att utvecklingen av företagets kylkompressorer ständigt pågår.

– Tack vare ny teknik kan vi nu ta hand om och omvandla den spillvärme som uppstår vid ombord. Det är både energieffektivt och miljövänligt, säger han.

Alla 64 anställda gör den geografiskt korta flytten från Butängen till Amerika. Det packades i slutet av förra veckan och nu i helgen rullade flyttlassen. En 64-årig industriepok fann en ny bas, ett nytt hem.

– Vi vill inte vara sist kvar på Butängen när alla andra flyttar, säger Fredrik Norrbom.

– Det är en bra tid att röra på sig nu. Det har blivit lite oroligare här i området även om Ostlänken ännu ligger långt fram i tiden. Samtidigt har vi haft väldigt fint stöd från kommunens sida. De har varit måna om att hjälpa oss till en bra lösning. Som de hade lovat. Vi kommer till bra lokaler. Lite mer kvadratiska än i den här långsmala byggnaden.

Johnson Controls flyttar in i cirka 1.100 kvadratmeter och får ett 70-tal arbetsplatser. Företagets 15-talet servicetekniker är i princip ständigt på resande fot världen över för att underhålla kryssningsfartygens kylaggregat.

– Sedan flera år tillbaka genomför vi också energiförbättrande åtgärder ombord. I stället för att använda freonbaserade köldbärare i våra aggregat kan vi nu utnyttja koldioxid. Det motsvarar en minskning av fartygens oljeförbrukning med 30 000 ton om året. Det är givetvis oerhört positivt för miljön, säger Anders Andersson och packar ännu en bunt pärmar i en pappkartong inför flytten.

Flyttbestyr in i det sista när Fredrik Norrbom (till vänster) och Anders Andersson förbereder helgens omgruppering.
Flyttbestyr in i det sista när Fredrik Norrbom (till vänster) och Anders Andersson förbereder helgens omgruppering.
De första åren

Ljungströmturbinen uppfanns av bröderna Birger och Fredrik Ljungström. Turbinen patenterades 1908, och då bildades AB Ljungströms Ångturbin. 1910 var första Ljungströmturbinen färdig. Det andra exemplaret såldes 1912 för att ge Londons spårvägar ström. 1913 bildades Stal, Svenska Turbinfabriks AB Ljungström, för att överta tillverkningrätten av turbinen. Större lokaler behövdes och Stal köpte Nordiska Motorverkstädernas fabriker i Finspång. I köpet ingick Finspångs slott som blev huvudkontor.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!