Reidar Svedahl (L) är styrelseordförande och Magnus Nilsson var tidigare vd för det kommunala bolaget Upplev Norrköping, som det stormat mycket kring sedan mångmiljonförlusten med Marvelutställningen i somras. Även Norrköping Light Festival har gått med förlust, men invigs på fredag i en nedbantad version.

P4 Östergötland har granskat de kvitton som Magnus Nilsson lämnade in sedan han, Reidar Svedahl och en anställd var på studiebesök på ljusfestivalen i Amsterdam.

Granskningen visar att Magnus Nilsson betalade interna krognotor med kommunens kontokort. Dessutom kvitterade han ut måltidsersättning i sitt traktamente trots att han redan fått maten betald med kontokortet.

Artikelbild

| Magnus Nilsson, tidigare vd för det kommunala bolaget Upplev Norrköping, lät skattebetalarna betala krognotor på Amsterdamresan.

Magnus Nilsson säger till P4 Östergötland att de då tog ett gemensamt beslut om att låta skattebetalarna betala mat, öl, vin och likör för närmare 2 500 kronor. Drygt en fjärdedel av summan var alkohol.

Beslutet fattades trots att alkohol i normalfallet inte ska betalas med skattepengar, enligt kommunens riktlinjer för representation – som partierna har ställt sig bakom.

Magnus Nilsson säger till P4 att han nu har lärt sig vad som gäller. Han svarar också att han tog för givet att man på en utlandsresa skulle kunna bjuda på någonting och att det var ett gemensamt beslut med ordförande.

Det var också kommunalrådet Reidar Svedahl som attesterade räkningen. Han medger nu att detta var fel.

Artikelbild

Reidar Svedahl (L), styrelseordförande i Upplev Norrköping, attesterade krognotan.

– Det var väl att vi satt där och var kreativa och hade trevligt, unnade oss det. Det var mitt i vår julsemester. Vi tyckte att vi var värda det, säger han till P4.

På studiebesöket på Amsterdam Light Festival året efter betalade de alkoholen själva, uppger Reidar Svedahl.