100-åring mitt i Motala ström firades

Strykjärnet, Sveriges vackraste industribyggnad och en symbol för Norrköping, fyller 100 år. Det firades lite extra på lördagen med bland annat modevisning, berättarstationer och film.

Även en bit av Norrköpings nutidshistoria kom med på den annorlunda modevisningen. Här är det kommunalrådet Lars Stjernkvist som är uppe på catwalken med karnevalsdamer.

Även en bit av Norrköpings nutidshistoria kom med på den annorlunda modevisningen. Här är det kommunalrådet Lars Stjernkvist som är uppe på catwalken med karnevalsdamer.

Foto: Dick Kjedemar

Norrköping2017-12-09 16:00

Videon är inte längre tillgänglig

Strykjärnet byggdes som ett bomullsväveri och stod klart med sin kantiga form 1917. Det sju våningar höga huset ritades av den unge arkitekten Folke Bensow. Han återkom den här dagen då det vackra huset firades. Nu var det givetvis inte han personligen, utan en av Arbetets museums personal som i tidsenliga kläder visade sig som Folke Bensow.

Vid en första anblick ser Strykjärnet ut att vara byggt direkt ute i vattnet, men så är det inte. Huset ligger på ön Laxholmen och med sin kantiga form följer det strandlinjen på ön.

Som mest arbetade 600 personer, mest kvinnor, inne i lokalerna. På 1930-talet förvandlades väveriet till ett spinneri och drygt 30 år senare stängdes verksamheten. Det skulle dröja ytterligare 30 år och ett omfattande renoveringsarbete av såväl Strykjärnet som övriga hus i Industrilandskapet innan Arbetets museum 1991 kunde flytta in i lokalerna.

Under lördagen kunde allmänheten besöka 100-åringen i Motala ström. Besökarna fick då på berättarstationerna ta del av husets historia, men de visade också på några gömda spår från den tiden huset var ett bomullsväveri.

– Det finns exempelvis fläckar i taket på något våningsplan efter klister. Det är klisterånga som satt sig och som inte går bort och det finns även i fönstren på husets små rännor, som skulle ta hand om kondensen, som bildades i huset, berättar Mårten Mellberg, programansvarig på Arbetets museum.

På eftermiddagen visades, en för dagen speciellt framtagen film, som berättar Strykjärnets historia och som projicerades på fönstren.

Under dagen kunde de besökande också titta på en annorlunda modevisning, en tidsresa från tidigt 1900-tal till dagens Norrköping. Där personalen visade historiska personer i tidsenliga kläder. En av de första i den långa raden var givetvis arkitekten Folke Bensow, men här kom också givetvis den som numera kallas Arbetets museums skyddshelgon, Alva Carlsson tillsammans med Halvar i hissen. Modevisningarna innehöll inte bara husets historia utan även delar av Norrköpings historia. Exempelvis fick publiken se några färgglada damer i karnevalsdräkter och även kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) hade lockats upp på catwalken.

Besökare som ville koppla av en stund erbjöds fika och en riktig Norrköpingssymbol till det – Saltängsbullen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om