13 000 jägare i länet står på pass
I dag drar en av Sveriges stora "folkrörelser" igång. I södra Sverige beräknas cirka 300 000 jägare med 50 000 jakthundar att inta skogarna. Bara i Östergötland står nästan 13 000 förväntansfulla älgjägare på pass. Närmare 2 800 älgar kommer att skjutas.
Förra året sköt man i länet lika många älgar som i mitten av 1970-talet, cirka 2 800 älgar.Arkivbild: FREDRIK JONSON
Foto: Fotograf saknas!
Jägare som NT talat med är missnöjda med hur många älgar de fått tillstånd att skjuta. Älgstammen har stadigt minskat de senaste åren. Därför krävs det vid nyregistrering nu 500 hektar mark som minimum för att en vuxen älg ska få skjutas. Men tilldelningen är olika i olika delar av länet. Allt beroende på hur mycket älg det finns. Man har dessutom ett system med A-,B- och E-områden. Det finns också älgskötselområden där jägare och markägare i samråd avgör hur stor avskjutningen ska vara.
- Det finns lika många åsikter om hur det bör vara som det finns jägare, säger Claes Lindström, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet i Östergötland. Älgjakten i Östergötland bedrivs till 65 procent inom älgskötselområden. Det också där huvuddelen av älgarna fälls.
Älgstammen minskar
Förra året sköt man i länet lika många älgar som i mitten av 1970-talet, cirka 2 800 älgar. Rekordåret var 1989 då 6 100 älgar fälldes.
Men älgstammen har sedan dess kontinuerligt minskat, vilket gjort att myndigheterna bedömt att det krävs större areal och mindre tilldelning för de så kallade A-licenserna.
- Alla siffror beträffande älgstammen pekar nedåt, säger Claes Lindström. Personligen tror jag att det kommer att fällas färre älgar än förra året. Generellt är antalet älgar fortfarande minskande.
Att det skulle bero på för stor avskjutning anser inte Claes Lindström:
- Det är en medveten neddragning från skogsägarnas och jägarnas sida.
Orsaken är att skogsvårds- och länsstyrelsen anser att älgarnas skadeverkningar på skogen är för stor och att man därför ska dra ner på antalet älgar.
- Frågan är hur långt ner i botten vi ska komma, undrar Claes Lindström.
Även de som jagar inom älgskötselområden måste minska avskjutningen om de ska ha någon älg att jaga nästa år.
- I västra delen av länet, säger Claes Lindström, är läget så pass att det finns områden där man sagt att ingen älg ska jagas alls i år. Men förutsättningarna är som sagt mycket olika i länet.
Samrådsgrupper
Thomas Modin är avdelningsdirektör vid länsstyrelsen i Östergötland och ansvarig för viltförvaltningen. Även han tror att antalet skjutna älgar kommer att minska i år:
- De samrådsgrupper som finns med jägare och markägare har begärt vi ska hålla nere avskjutningen då älgstammen fortfarande är vikande i antal.
Skjutit tjurar
Thomas Modin anser att jägarna alltför ensidigt ägnat sig åt att skjuta handjuren, de stora tjurarna:
- Man har tagit ut för mycket under många år.
- Beträffande älgskötselområdena så kanske det inte skötts så bra. Vi tycker att det mellan de olika områdena måste finnas en bättre samverkan. Det har inte fungerat helt genomtänkt som det varit nu.
Thomas Modin menar att jägare och markägare kanske inte helt lyckats förvalta det förtroende de fått:
- Det är viktigt att att de är överens om hur många och vilka djur som ska skjutas av. Om var och skjuter det som sticker fram mulen blir det mer slumpartat än genomtänkt.
- Mitt råd är jaktlagen kommer överens om likartade avskjutningsbestämmelser i sin lokala trakt.
Nästan 2 000 av de älgar som sköts förra året fälldes inom älgskötselområdena. De som tilldelats älgjakt via licens utnyttjade inte sina möjligheter fullt ut, utan till cirka 75 procent vilket motsvarar närmare 900 älgar.
Länsstyrelsen i Östergötland har ett omfattande älgvårdsprogram. Där skrivs bland annat att älgstammens medelålder bör höjas, att jakttrycket på de vuxna tjurarna ska minska och att andelen kalv avskjutning bör vara 60 procent. Även andelen vuxna hondjur kan minskas.
En så kallad vinterstam av älg bör - för att vara i rätt balans - bestå av 40 procent hanar och 60 procent honor. Fördelningen vuxna djur och kalvar bör vara 75 respektive 25 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!