Lyckligtvis har det aldrig hänt, men vid krig eller krigsfara kan 16-åringar kallas in till totalförsvaret för att hjälpa till. Uppgifterna det handlar om i första hand är att hjälpa till och dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut information.
– Jag är beredd. Det finns så klart flera enklare saker man kan göra. Jag ställer upp där det behövs, tyvärr har jag inget körkort. Men det här är ingenting vi pratar så mycket om på skolan just nu, berättar Judith Hansson, 16, som läser el- och energiprogrammet.
Bakom den stora informationskampanjen står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I brevet får tonåringarna läsa mer om krisberedskap, civilt försvar och en novell i ämnet. Det har dessutom redan startats en podd med ett ljuddrama riktat till unga.
– Från du är 16 till du är 70 omfattas du av totalförsvarsplikten. Skulle det bli höjd beredskap eller krig i Sverige – då ska alla vara med. Då behöver vi nå ut till de som är yngre, som kanske inte vet vad som förväntas eller vad man kan göra. Vid en kris är det många som sluter upp och vill hjälpa till. Vi vill att fler unga ska kunna vara med. Vi har både ett förtroende för, och en förväntan på att 16-åringar har förmåga att bidra vid en kris, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB, i ett pressmeddelande.
Tim Stjärnborg, 18, går andra året på el- och energiprogrammet. Han fick samma typ av kampanjmaterial i brevlådan 2020.
– Jag kan utföra det mesta av alla lättare uppgifter, till exempel köra transporter, men vill helst av allt inte hamna längst fram om kriget skulle komma. Dessutom kan våra yrkeskunskaper komma till användning om Norrköping blir strömlöst, säger han.
Helena Olsson, administratör på Bråvallagymnasiet, berättar att de dagliga rapporterna och nyhetsbilderna från Ukraina gör människor i alla åldrar medvetna om att krig och konflikter bara är ett par hundra mil bort från Sverige. Det gäller också eleverna på skolan.
– Många elever på skolan läser yrkesutbildningar som kan vara värdefulla om kriget kommer. Jag tänker att kunskaperna eleverna som studerar fordon och transport, el, industri, VVS och fastighet och bygg får, blir användbara om viktiga samhällsfunktioner behöver stöttas, säger hon.