Community Corner ska bli en samlingspunkt för Navestad

Under påskkravallerna blev Ringdansens centrum förknippat med upplopp och stenkastning mot polis.
Nu ska en ny satsningen samla de boende i området.
– Innan projektet var det helt dött här, folk hängde bara på de här trapporna, säger 18-åriga Aisha Ali.

För 18-åriga Aisha Ali har Trygga orten gjort att hon växt som person och vågar mer. Så när projektet och Maria-Paz Briones, till höger, flyttar ned en våning i Ringdansens centrum kommer Aisha att följa med.

För 18-åriga Aisha Ali har Trygga orten gjort att hon växt som person och vågar mer. Så när projektet och Maria-Paz Briones, till höger, flyttar ned en våning i Ringdansens centrum kommer Aisha att följa med.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2025-05-03 15:30

I Svenska Kyrkans tidigare lokaler har åtta aktörer gått samman för att skapa en ny mötesplats under namnet Community Corner. Caroline Bielkhammar, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder, beskriver initiativet som ett Kunskapens Hus, som finns i Klockaretorpet, men med fler organisationer involverade.

I Kunskapens Hus finns det plats att driva projekt, arrangera aktiviteter, föreläsningar, utbildningar eller andra evenemang för de som vill.

– Men grundtanken är detsamma. Det bygger på människors egna drivkrafter och vad man vill med sitt område, säger Caroline Bielkhammar.

Under våren och sommaren kan invånarna lämna förslag på hur den nya mötesplatsen ska utformas och under vilka former Community Corner ska växa fram. Lokalerna kommer att byggas om under hösten för att anpassas till verksamheterna.

Vid invigningen av Community Corner lyfte 18-åriga Aisha Ali bort draperiet för den nya skylten tillsammans med Damir Memic. 

För Aisha har Stadsmissionens projekt Trygga orten, som startade efter kravallerna i Navestad, inneburit en stor personlig resa.

I ett delprojekt till Trygga orten har unga tjejer fått hjälp att stärka sin egenmakt och våga ta plats. I dag består gruppen av 30 tjejer och stöttas av socialpedagog Maria-Paz Briones.

Aisha berättar att hon aldrig skulle våga vara så social som hon är i dag om hon inte hade deltagit i Trygga orten.

– Jag har gått kurser om ledarskap och utvecklats som person. Alla gånger jag fått komma till läxhjälpen och fått stöd har det stärkt mina betyg och mitt självförtroende. Det har varit en bra resa för mig, säger Aisha Ali som tror på samlingsplatser som Community Corner.

– Innan projektet var det helt dött här, folk hängde bara på de här trapporna. Vad jag ser nu som ungdom är att det finns massor att göra. Nu finns det något meningsfullt och jag lär mig nya saker hela tiden, fortsätter Aisha Ali.

Flera insatser i Community Corner drivs i projektform. Fördelen med att ha flera aktörer i samma lokaler är att det finns fler ben att stå på om något projekt tar slut på grund av finansiering. Trygga orten är ett sådant projekt som avslutas nästa år.

– Då tar vi med oss de metoder som fungerat bra därifrån in i det här. Portalen som verksamhet är den sammanhängande partnern här, för där är alla delägare. Så får vi ihop en helhet, säger projektledare Martin Callmeryd för Trygga orten.

De verkar i satsningen

– Hyresbostäder

– Portalen

– Svenska kyrkan

– Trygga orten/Stadsmissionen

– ABF

– Norrköpings kommun

– Marieborgs folkhögskola

– Studieförbundet vuxenskolan

Karta: Ringdansens centrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!