Motala Varv, strax nedanför Sylten, var en av stadens största industrier och under 1860- och 1870-talen var man uppe i 600 anställda.
Chef var fortfarande Otto Carlsund, berömd fartygs- och maskinkonstruktör, som införde järn och stål som skeppsbyggnadsmaterial och som konstruerade mängder med ångfartyg.
Monitor
I början av 1860-talet kom det amerikanska inbördeskriget indirekt att få följder för Motala Varv i Norrköping. Vid slaget vid Hampton Roads 1862, hade svenske John Ericsson ritat och konstruerat det bepansrade ångfartyget Monitor som kämpade mot sydstatarnas pansarskepp Merrimac. Som efter en tre timmar lång artilleriduell tvingades tillbaka.
Nordstaternas flotta var därmed räddad, och Ericssons konstruktion vann stort erkännande.
Men han tänkte tydligen ändå på sitt gamla hemland för en ritning på Monitor fördes via korvetten Norrköping till Motala Varv och chefen, Otto Carlsund.
Riksdagsbeslut
År 1865 kunde sedan den första svenska monitoren sjösättas i Norrköping. Den fick namnet John Ericsson, hade 150 hästkrafter och var 60 meter lång med ett vridbart kanontorn. Motala Varv fick sedan beställningen på att bygga fler monitorer, efter ett riksdagsbeslut. Under Otto Carlsunds ledning byggdes monitorerna Thordön och Tirfing, benämnda som andra klassens pansarbåtar.
Ungefär samtidigt med den första monitoren ritade Otto Carlsund fartyg för den svenska postgången, helt i järn.
Nordenskjöld
Ångarna Sophia och Polhem var isbrytande fartyg och Polhem blev det första fartyg som byggts speciellt för åretrunttrafik i Östersjön.
Vilket gjorde att upptäcktsresanden A E Nordenskjöld fick upp ögonen för postfartygen. Postångaren Sophia byggdes 1864 i Norrköping och både hon och Polhem användes av Nordenskjöld för forskningsresor i Arktis.
År 1870 lämnade Otto Carlsund sin befattning. I Ryssland hade samtidigt familjen Nobel skapat en industri, först genom fadern Immanuel Nobel, där bröderna Alfred, Ludvig och Robert tog över.
Alfred kom ju som bekant att få världsrykte som uppfinnare av dynamiten och det röksvaga krutet.
Enorma oljekällor
Hans bröder fortsatte bland annat att utveckla den vapenfabrik som fadern hade startat. Under en resa i sydöstra Ryssland var Robert Nobel på jakt efter valnötsträ till gevärskolvarna. Han kom till dagens Azerbajdzjan, där han såg de enorma oljekällorna. Robert Nobel insåg direkt vilka möjligheter som fanns.
På 1870-talet etablerade sig bröderna Nobel på oljefälten i Baku och utvecklade den tidens oljeindustri. Förutom förbättringar inom produktionsledet effektiviserade de även transportvägarna, till sjöss och per järnväg.
Zoroaster
Bröderna Nobels företag växte snabbt och under en period hade de över 10 000 anställda. Fram mot sekelskiftet var företaget en av världens ledande leverantörer inom petroleumindustrin.
Men det fanns ett stort problem i början; att frakta oljan. Ludvig Nobel hade tjänstgjort som ingenjör i flottan och tog på sig uppgiften att lösa problemet. Oljan skulle fraktas i särskilda fartyg. Ordern gick till Sverige, men där var det bara var Motala Varv som var berett att lösa uppgiften.
Våren 1878 inträffade en rejäl världssensation i Norrköping. Då hade Motala Varv byggt färdigt världens första oljetanker, Zoroaster. Fartyget var 42 meter långt, 8 meter brett och hade ett djupgående av 2,7 meter. Oljan fraktades i åtta inbyggda cisterner i fartyget.
Lindholmens varv
Zoroaster fick destinationen Kaspiska havet och Motala Varv kom att bygga fler tankers för bröderna Nobel. År 1890 var Baku en av de mest trafikerade hamnarna i världen.
Men trots alla framgångar. Motala Verkstad valde till slut att satsa på Lindholmens varv i Göteborg. Ångaren Svea, byggd 1883 och levererad till Rederi AB Svea i Stockholm, var ett av Motala Varvs största och sista fartygsbyggen. 68,3 meter och med en vikt på 1 142 ton.
Efter att han lämnat sin befattning vid Motala Verkstad och Motala Varv, flyttade Otto Carlsund med sin familj till Stockholm och satt i riksdagen under åren 1870 till 1881.
År 1886 lämnade det sista fartyget stapelbädden i Norrköping, med destinationen Baku och Kaspiska havet. Motala Varv lades sen ned 1892.
Källor: Industrialismens samhälle av Torsten Gårdlund.
Sjöstaden Norrköping. Till Norrköpingskrönikan. I Louis De Geers fotspår.