25 årsarbetare ska anställas inom demensvården

Under måndagen meddelade kommunen att de påbörjar rekryteringen av personal till demensvården. Totalt 25 årsarbetare ska anställas.

Efter neddragningarna ska demensvården få en liten förstärkning tack vare statsbidragen.

Efter neddragningarna ska demensvården få en liten förstärkning tack vare statsbidragen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrköping2021-08-17 20:00

I januari 2020 beslutade kommunfullmäktige – efter en debatt som pågått i Norrköping under en längre tid och som vi på NT vid upprepade tillfällen berättat om – att spara 42 miljoner kronor på demensvården i kommunen genom att sänka bemanningen. Beslutet genomfördes trots att såväl personal och chefer lyfte en rad allvarliga konsekvenser i de riskanalyser som föregick beslutet, som innebar en minskning med ungefär 84 medarbetare.

Som vi nyligen rapporterat om har besparingarna lett till en ohållbar situation på flera boenden och personal och anhöriga har för oss larmat om vanvård.

Inför 2021 fick vård- och omsorgsnämnden i Norrköpings kommun statliga medel riktade mot äldreomsorgen på sammanlagt 53,2 miljoner kronor. Den absolut största delen av pengarna gick till hemtjänsten, men i juni fattade nämnden beslut om att bemanningen på demensavdelningar nattetid skulle öka med 25 årsarbetare, vilket motsvarar cirka 14,6 miljoner kronor på ett helår. 

Inför nämndens sammanträde på onsdagen finns även ett förslag om att ändra beslutet så att utökningen av bemanning kan göras både dag- och nattetid. Rekryteringen ska påbörjas efter semestrarna.

Om detta berättade vård- och omsorgsnämndens ordförande Andreas Bohlin (S) i samband med vår publicering, men han var också tydlig med att detta på inget sätt fullt ut kompenserar för de neddragningar som har genomförts. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!