Det fanns gott om gula västar i Inre hamnen på onsdagsförmiddagen. Men de var inte där för att protestera mot något – de var där för att hålla koll på det historiska vattenpåsläppet i Norrköpings mest hajpade område. Under flera år har det sanerats och byggts. Kaj, kanaler och gatunät har vuxit fram – och nu var det dags att fylla kanalerna med vatten.
En av de som följde påsläppet av vatten med stor spänning var Ola Brånäs, projektledare vid Norrköpings kommun för Inre hamnen.
– Det har varit ett litet klockrace in i det sista. Det finns alltid lite puts och fix som ska göras, säger Brånäs när vattnet försiktigt börjat komma in i luckan och fyllt på den första kanaldelen.
Det verkar fungera som det ska?
– Ja, jag är väldigt nöjd. Vi har fått bra fart på vattnet, jag tror vi kan bli klara med att fylla kanalerna redan under dagen. Så jag kan inte vara annat än nöjd med det utfallet, säger han.
Hur mycket vatten handlar det om?
– Det är ju 500 meter kanaler som ska fyllas med en vattennivå som varierar mellan två och tre meter ... Så det blir ju några kubik som ska fyllas på, säger projektledaren.
För att man ska få rätt genomströmning i kanalerna har man jobbat med simuleringar av vattenflöden i en datormodell. Själva kanalerna är byggda som ett tråg i betong. Tack vare det strömmande vattnet har anläggningen inget avancerat skötselbehov och kommer heller inte att frysa till helt under vintern.
För Ola Brånäs, som är den Norrköpingsbo som är mest involverad i projektet, blev onsdagen ännu en viktig milstolpe.
– Nu är det väldigt roligt att jobba med det här projektet. Vi betar av det bit för bit, i våras var det byggstart för bostäder och nu får vi med även kaj och kanaler. Det känns fantastiskt.
Enligt honom så följer man tidsramen. Vilket innebär att det redan till nästa sommar blir invigning av bryggor, delar av kajstråken, bad samt gång- och cykelbron över Strömmen. Det blir bland annat en barnbassäng för de allra yngsta.
– Den blir cirka 0,9 meter hög och kommer att fyllas med annat vatten, säger Ola Brånäs.
Ute i den nuvarande delen av Motala Ström så blir det en nedsänkt badbassäng för vuxna, bryggor och bastu. Många kanske frågar sig om vattnet verkligen blir badbart. Enligt kommunen är det renare vad man kan tro efter den omfattande sanering som gjorts av det gamla industriområdet. Man kommer också ha löpande kontroller av vattenkvaliteten.
Intill barnbassängen har Varvsparken börjat att växa fram.
– Totalt blir det ett 30-tal träd, bland annat körsbärsträd. Några av träden planterades redan i våras, men den där hemlocken satte vi i dag, säger NCC:s Sara Lindberg och pekar på ett av barrträden i det som ska bli Varvsparken.
Inre hamnen är indelad i flera etapper. När allt är klart kommer det enligt kommunen rymma omkring 3 000 bostäder, hundratals arbetsplatser och verksamheter som skolor, butiker, restauranger och caféer.
Men med tanke på allt som nu gör att boendekostnaderna ökar, så känns frågan given till kommunalrådet, tillika ordförande i samhällsplaneringsnämnden, Reidar Svedahl (L):
Kommer folk verkligen ha råd att bo här?
– Ja, det tror vi. Intresset har varit mycket stort. Det kommer att bli en blandning av både hyreslägenheter och bostadsrätter. Det kommer att bo många här redan från start, år 2024.