När hemsjukvården kommunaliserades överfördes 1 557 patienter till kommunen – alltså betydligt fler än de cirka 950 som förväntades.
Det står att läsa i en uppföljning som ska presenteras någon gång i höst. Uppföljningen görs av FoU centrum för vård, omsorg och sociala frågor i Linköping. Den har blivit uppskjuten på grund av sjukdom, enligt vård- och omsorgsdirektör Magnus Johansson.
Anledningen till att patientunderlaget missbedömdes så grovt är enligt Magnus Johansson att man inte tittade på exakt patientantal vid varje vårdcentral.
– Vad jag förstår så gjorde man en beräkning på schablon och tittade inte på hur det faktiskt såg ut på varje enskild vårdcentral. Vilket visar sig nu efteråt att ha skiljt sig ganska mycket mellan vårdcentralerna och hur det faktiskt var, säger han.
Vad den stora ökningen får för konsekvenser kan Magnus Johansson inte svara på, med hänvisning till att det inte finns någon konsekvensanalys i dagsläget. Men Magnus Johansson vidhåller att patientsäkerheten inte äventyras på grund av den stora ökningen av patienter.
– För ett och ett halvt år sedan fick vi fler patienter och då var det givetvis jobbigt innan vi lyckades bemanna upp till en högre grad. Men nu har vi ju bemannat upp för det efter ett och ett halvt år. Det har ju inte en koppling till patientsäkerheten, säger han.
Det påståendet grundar han på rapporter som enhetschefer inom hemsjukvården har sammanställt, men om de har bemannat upp i relation till den ökningen på 64 procent fler patienter kan han inte svara på.
Mona Olsson (V), oppositionsråd och ledamot i vård- och omsorgsnämnden kan inte heller säga säkert om den stora ökningen av patienter kan vara en av orsakerna till de stora problemen som hemsjukvården dras med efter kommunaliseringen.
– Det är svårare att svara på. Det blev ju en tyngre startsträcka förstås, med underskott i budget, säger hon.
Hon tror att den stora ökningen av patienter har fått som konsekvens att de distriktssköterskor som funderade på att gå över från regionen till kommunen ångrade sig.
– Det sprider sig ganska snabbt. Om man funderade på att lämna landstinget, och även om man är besjälad av utmaningar, så är jag rädd att den utmaningen blev för stor, säger hon.
Nu vill hon se en konsekvensanalys.
– Nu har vi ju varit igång i ett och ett halvt år. Nu behöver vi en ordentlig genomsyn, säger hon.