Abborreberg värt att vårda

Abborreberg är lätt att nå för många och därför särskilt viktigt att värna. Naturen är ovanligt växlande och rik.

Lusthuset ute vid Abborreberg är från 1820-talet. Foto: michael svensson

Lusthuset ute vid Abborreberg är från 1820-talet. Foto: michael svensson

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-09-01 04:00
- Det finns många skäl till att skogsområdet måste bevaras och vårdas, säger Lotta Lenne, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping. Även hembygdsföreningen och villaägareföreningen i Lindö står bakom ansökan att göra Abborreberg till naturreservat.

Växter och djur
Det vimlar av svärdsliljor, vildapel och gamla skålgropar. Fågellivet är mycket livligt, växterna mångskiftande och djurlivet likaså. Tallarna växer ända nere vid vattnet och skapar säregna kontraster.
Men inte bara det: här ligger fornlämningar från bronsålder och äldre järnålder (från 1800 före Kristus) som både är synliga och osynliga. Samt luststället från empiren ( från 1820 ) som redan är byggnadsminne.
En gång låg här en engelsk park med inte mindre än 800 träd och en fruktträdgård med hundra träd. Men allén som börjar vid Bråvikens vatten och sträcker sig till Döme-
stads gård står kvar. Dessa ädellövsträd är omistliga i landskapet. På senare tid har däremot vissa delar av vägen asfalterats och träden sågats ned utan att ersättas.

Katastrof hotar
I minst tvåhundra år har Norrköpingsborna kopplat av och hämtat kraft i Abborrebergsskogen. Den är lätt att nå med buss, cykel och bil. I närheten ligger också badplatsen Slipen.
- Det är viktigt, anser Naturskyddsföreningen, att kommunen skyddar området mot att exploateras och säkrar skötseln för framtiden. Risken är stor att växter, djur, fornlämningar och strövmarker ska drabbas av "sårbara förändringar med katastrofala följder".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om