Åke Thambert håller sig i form med sång och qigong

Han hade planer på att bli operasångare. I stället byggde han upp företaget Indiska från noll.
Åke Thambert har nyss fyllt 87 och han ångrar inte sitt val. Och sjunger gör han än.

Åke Thambert får energi genom att varje dag utöva qigong. - Jag är 87 år men känner mig som 65, säger mannen som en gång startade Indiska, när han visar några av rörelserna.

Åke Thambert får energi genom att varje dag utöva qigong. - Jag är 87 år men känner mig som 65, säger mannen som en gång startade Indiska, när han visar några av rörelserna.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2004-07-24 04:00
Vi möts på Kråkholmen denna torsdagseftermiddag. Senare under kvällen är det tänkt att Åke Thambert ska uppträda tillsammans med Curt Borkman i arrangemanget Allsång på Kråkholmen.
Det riggas det för fullt på scenen och Pontus Helander med flera kånkar förstärkare, strålkastare och annat så svetten lackar. Nu blev det inget uppträdande av Åke Thambert eftersom han olyckligtvis snubblade när han skulle upp på scenen, slog upp ett jack i huvudet och bröt axeln.
- Han fick sys med tolv stygn i pannan men han har blivit väl omhändertagen och mår under omständigheterna bra, säger Pontus Helander.

Sjöng i Hylands hörna
Åke Thambert är en fascinerande man. Det ligger något mycket godmodigt och prestigelöst över hela hans person. Han har nära till skrattet. När jag frågar vad han ska sjunga under kvällen brister han plötsligt ut i sång. " Har du tänkt på allt det vackra runt omkring dig..."
- Texten har jag skrivit själv, inflikar han.
- Sjungit har jag gjort sedan jag var sex år.
Han har hunnit med en hel del under sitt långa liv, stockholmaren. Intresset för sång fick han med sig hemifrån. Pappan var stins. Åke hade sex syskon.
- Jag hade fem sjungande bröder, säger han och berättar att de uppträdde och sjöng i Hylands hörna när det begav sig.
Nu för tiden tar Åke sånglektioner två gånger i veckan. Han säger först att han gör det för att hålla rösten intakt och för att förnya sin repertoar. Sedan kommer en ytterligare förklaring:
- Det finns inget man mår så bra av. Man blir helt rensad i hela kroppen. Det ger mig så mycket. Det är en bra medicin.
Och ibland anlitas han för att sjunga på bröllop och begravningar.
Han håller igång på fler sätt, Åke Thambert. Varje morgon ägnar han en kvart åt qigong. Det tycker han är välgörande för andningen och koncentrationen. Och efter intervjun demonstrerar han några av rörelserna.
- Det ökar cirkulationen, säger han, medan han hamrar ivrigt på på baksidan av vaderna.

Kunde inte leva på sång
Men det går förstås inte bara att prata om sång när man samtalar med Åke Thambert. För hur som helst så lade han planerna på att bli operasångare på hyllan. Han insåg att han inte skulle kunna leva på sången
Åke Thambert är mannen bakom Sveriges näst största detaljhandelsföretag. Indiska har 65 butiker i Sverige, fyra i Finland en i Danmark. Företaget omsätter drygt en miljard kronor och har 6 800 anställda.
- Men vi vill inte bli så stora som Hennes och Mauritz och Kapp Ahl. Det är roligare att vara bäst än att vara stora, säger han och skrattar hjärtligt.
- Det är fascinerande i dag att det går så bra, säger han och får det att låta som om det gått av sig självt, vilket det naturligtvis inte har.
- Det första 12-15 åren vill jag inte ha tillbaka. Då jobbade jag ofta 16 timmar om dygnet.

Bara inredning i början
Sina tre barn såg han inte så mycket av när det var små.
Det tog tio år att arbeta fram ett fungerande samarbete med Indien som inte exporterade till Europa under den här tiden.
Det var 1951 han startade företaget. Men då var konceptet ett annat. Det handlade bara om inredning.
- Det var först med flower-power-rörelsen som vi blommade ut.
Åke berättar muntert om en av de första skjortorna man sålde. Det var en randig modell som gick under namnet Lion of India. Skjortan uppmärksammades av en kvällstidning för att den krympte med hela 50 procent i första tvätten.
- Jag klippte ut det där ur tidningen och hängde upp
i skyltfönstret. Och så skrev jag: "Om det finns en son går det bra att ärva".

Barnen har tagit över
Fler än en gång har Åke fått höra att han är en "utsugare" som utnyttjar den billiga arbetskraften i Indien. Och visst är arbetskraften billigare i Indien.
- Men i dag finns det knappt ett barn i produktionen, säger han och tillägger att han inte vet om indierna hade haft de bättre i dag om de inte hade erbjudits arbete med åtminstone en liten inkomst.
Än har inte Åke slutat jobba. Han är fortfarande arbetande styrelseordförande. Ungefär fyra timmar om dagen är han på jobbet, även om barnen, till hans stora belåtenhet, nu har tagit över företaget.
- Jag har sagt att de får sparka ut mig när de tycker jag blivit för gammal, men det har de inte gjort, skrattar han.
Och företaget fortsätter växa med ungefär två nya butiker per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om