På hundra år har 97 procent av världens vilda tigrar försvunnit. Det innebär att det i dag finns kvar omkring 3 000 exemplar av det stora kattdjuret. Med den fart som tigrarna försvunnit menar experter att de kan vara utdöda om tolv år.
- Det händer ju i vår tid det här så det är ju spillror av hur det var förr, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.
Tjuvjakt
- Även om tigerns existens inte rör människans överlevnad är det ju fruktansvärt, tigerns styrka och karisma har ett enormt symbolvärde för djuren, tillägger han.
Anledningarna till att den vilda tigern är hotad stavas tjuvjakt och mindre plats att leva på. Rysslands premiärminister Vladimir Putin har sammankallat de tretton länderna som har vilda tigrar för att hitta en långsiktig lösning.
- Det är ju bra att politiker reagerar, och särskilt just de länder som har tigrar reagerar och tar itu med det, även fast man aldrig kan veta hur resultatet blir, säger Mats Höggren.
Kolmården försöker förmedla kunskap och bilda opinion genom olika utställningar. Djurparken har därför skapat en stiftelse som privatpersoner, företag och organisationer kan donera pengar till.
- Den är helt fristående från själva företaget, stiftelsen vill samla in pengar och distribuera dem, utan mellanhänder, till våra mest angelägna fältprojekt, säger Mats Höggren.
Svårt att sätta ut ungar
- Stiftelsen gör olika insatser för olika djur men just för de vilda tigrarna samlar man in pengar för att bland annat till att höja säkerheten där de lever och för att stoppa tjuvjakten i de utsatta områdena.
Att sätta ut tigerungar som man planerat att göra med vargvalpar har diskuterats men är långt ifrån enkelt. Lokalbefolkningen måste vara med på noterna och djuren kanske inte längre klarar sig lika väl i sina naturliga miljöer.
Alla kan bidra
- Det går inte bara att chartra ett plan och sätta ut lite tigrar, de flesta av djuren är rätt vana vid människor och att inte behöva jaga, säger Mats Höggren.
Som privatperson kan man också arbeta emot en eventuell utrotning av den vilda tigern.
- Det räcker ju inte att bli ledsen för att djuret dör ut, alla kan bidra på något sätt.
Hur då?
- Man kan antingen bidra till stiftelser med pengar eller ett mer aktivt deltagande eller så kan man använda sig av sociala medier. Det finns ju Facebook-sidor och flera bloggar som tar upp ämnet, viktigast är att man sprider budskapet om att det faktiskt går att göra något åt det här, innan det är för sent, säger Mats Höggren.