Aldrig så lättsålda som dan före dan

Snart är midsommarhelgen här, och då vill svenska folket äta jordgubbar. Men i år räcker jordgubbsskördarna i Östergötland inte till.

Mats Runqvist  slår på stort och köper 20 liter av de bästa jordgubbarna. Försäljaren Jacob Andersson står till tjänst med bärhjälp.

Mats Runqvist slår på stort och köper 20 liter av de bästa jordgubbarna. Försäljaren Jacob Andersson står till tjänst med bärhjälp.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2004-06-24 04:00
Under en röd-vitrandig markis på Ståthögaleden står 16-årige Jacob Andersson. På bänken framför honom lyser det rött av jordgubbar. Det är dan före dan före midsommarafton, och kön framför ståndet är lång. Längst fram står Mats Runqvist, och han vill ha 20 liter.
- Jag brukar bjuda mina anställda på jordgubbar och vin till midsommar, förklarar han. Det tycker jag att de är värda.
De anställda på M.R. Svets har tur, för de får de sista av Jacob Anderssons finaste jordgubbar. Han har redan sålt lådvis med gubbar, och nu är de svenska nästan slut för i dag. Kvar finns några askar med and­rasorteringen, och lådvis med belgiska gubbar.

De svenska dyrare
Trots att de belgiska bären är fem kronor billigare än de svenska, som säljs för 35 kronor litern, går försäljningen trögt.
- Nästan ingen vill ha de belgiska jordgubbarna, berättar försäljaren. Men i morgon får vi fler svenska jordgubbar. Vi tog med en del belgiska i dag, så att de svenska ska räcka till midsommar.
Jacob Anderssons jordgubbar kommer från Lida Trädgård AB, ett företag som förser stora delar av Norrköping med bär. Men i år måste skörden drygas ut med med bär från sydligare nejder.

För kallt
- Vid en normal väderlek hade det varit en uppsjö av jordgubbar, berättar jordbrukare Bertil Bjelkenstedt. Att vi har en knapp tillgång nu beror på det ovanligt kalla vädret som varit de senaste 14 dagarna.
Bertil Bjelkenstedt tvingas därför att köpa jordgubbar från Kalmar, Skåne och Öland. Ung­efär en tredjedel importeras också från Belgien.
- Att köpa jordgubbar är en förlustaffär för oss, säger han.
Granne med Lida ligger Ringstad gård, som också producerar jordgubbar åt Norrköpingsborna. Där är situationen densamma; plantor fulla med omogna bär.

Många sorter
- Bären finns ju kvar men de kommer senare och säljs till lägre pris. Efter midsommar brukar priset ligga runt 20 till 25 kronor per liter, säger jordbrukare Bengt Axelsson.
Han berättar att jordgubbs­producenterna använder sig olika sorters jordgubbar för att få en jämn tillgång under sommaren. På Ringstad gård finns upp till tio olika sorter, som mognar vid olika tidpunkter.

En utmaning
Att få tillräckligt med jordgubbar till midsommar är en av utmaningarna, men inte den största.
- Svårast är det att få tillräckligt med bär i slutet på sommaren, säger han. Redan i slutet på juli börjar det blir ont om jordgubbar, och då stiger priset.
Vad jordgubbarna från Ringstad ska kosta till midsommar är ännu inte bestämt, men Bengt Axelsson tror att de kommer gå på upp emot 40 kronor per liter.
Den som vill frossa i jordgubbar gör därför klokt i att vänta några veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om