Äldst och yngst vill styra Norrköping
Båda är nybörjare i politiken och satsar på en plats i fullmäktige. Möt Per Hallgren, 82, och Arash Rahimi, 17, äldst och yngst i kommunvalet.
Per Hallgren och Arash Rahimi pratar politik. Båda siktar på en plats i fullmäktige i Norrköping.
Foto: Fotograf saknas!
Vill påverka
82-åriga Per Hallgren har länge varit engagerad i pensionärsfrågor. Som styrelseledamot i SPF S:t Olof har han suttit med i kommunens och landstingets pensionärsråd. Men nu vill han påverka ännu mer.
För ett par månader sedan gick Per Hallgren med i Sveriges pensionärers intresseparti, spi.
- Jag började gå och lyssna på möten och blev tillfrågad om att stå på valsedeln, säger Per Hallgren, som är nummer åtta på listan.
Han blir förvånad när han får höra att han är den äldsta kandidaten i Norrköping.
- Pensionärer och äldre är så många i Sverige. De behöver någon som talar för dem. Att jag är gammal är en fördel, jag har lätt att sätta mig in i frågorna.
Blev tillfrågad
17-åriga Arash Rahimi är tvärtemot den yngsta som ställer upp i kommunvalet. För ett år sedan gick han med i Moderata ungdomsförbundet, och nu står han som fyrtionde namn på moderpartiets valsedel.
- Jag blev tillfrågad och tänkte, vad har jag att tillföra? Jag skrev upp grejer och kom till slutsatsen att jag faktiskt har något att tillföra. Främst frågor rörande skolan och jobben, säger Arash Rahimi.
- För få invandrare som engagerar sig. Hur ska en miljon människor göra om de inte får sina röster hörda? Där har jag också något att tillföra.
För honom är inte åldern det viktigaste, utan att frågor som rör ungdomar kommer med i den politiska debatten.
- Unga är inte så intresserade av kommunalpolitik. Många tycker att det är för stelt.
Han tror att det beror på ämnena som tas upp.
- Att diskutera om det ska byggas en rondell eller läggas gatusten är inte så intressant. Men många är missnöjda med skolan. Så ser jag på mitt engagemang: att ta upp saker som rör människor mer.
Vård och jobb
För Per Hallgren är vårdfrågorna de viktigaste. Han vill bland annat att kommunen ska ha fler platser i särskilt boende och att personalresurserna inom vård och omsorg utökas.
Arash Rahimi tycker att fler jobb är den viktigaste valfrågan. Som gymnasieelev tänker han även mycket på skolan.
- Det är viktigt att skolan har en budget som den klarar sig på. Där jag går, på De Geer, säger de alltid att det inte finns några pengar. Det sätter spår i dagens barn om de inte har fått en bra skolgång.
Hur är det att vara äldst och yngst i politiska sammanhang?
- Jag är lycklig nog att vara en frisk 82-åring. Ingen har sagt att jag börjar bli gaggig. Jag tycker att jag bemöts relativt jämlikt. Jag skulle kunna göra mig hörd i ett genomgående yngre gäng, säger Per Hallgren.
- Jag ser det inte så åldersmässigt. Så länge frågor som rör unga kommer upp i debatten så är det bra, säger Arash Rahimi.
Vill bli apotekare
Per Hallgren funderade inte på att engagera sig politiskt under sitt yrkesliv som civilingenjör, men nu ägnar han mycket tid åt sitt nya åtagande. Han ser fram emot valrörelsen.
Även Arash Rahimi kommer att jobba med valrörelsen. Han hoppas också kunna kandidera till riksdagen när han är färdig med sina universitetsstudier. Målet är att bli apotekare.
Ålder: 17 år, fyller 18 år
i juli
Familj: mamma, pappa och syster
Bor: i Eneby
Sysselsättning: ska börja tredje året på natur på De Geergymnasiet
Intressen: gå ut med kompisar, politik, läsa böcker - gärna ideologiska, amerikansk fotboll
i juli
Familj: mamma, pappa och syster
Bor: i Eneby
Sysselsättning: ska börja tredje året på natur på De Geergymnasiet
Intressen: gå ut med kompisar, politik, läsa böcker - gärna ideologiska, amerikansk fotboll
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!