Älggryta med bacon och steklök

Foto: Dan Strandqvist

Norrköping2009-09-26 00:15
Med hösten kommer suget efter grytor, gärna lagat av vilt. Älg är kanske det bästa viltkött vi har, åtminstone när det kommer till grytor.Har jaktlyckan inte varit god, antingen man jagar i skog eller butik, får man fuska med nötkött. Det blir snudd på lika gott eftersom den här grytan kryddas så att viltsmaken framträder vare sig den finns eller fuskas fram.Gör så här:1. Skär köttet i inte alltför stora grytbitar. Skala och skär morot, rotselleri och lök i bitar. Bryn köttet i smör och rapsolja. Efter någon minut tillsätts rotsaker och lök.2. Tillsätt hackad persilja, timjan och rosmarin. Vänd i lagerblad, rödvin, fond och vatten så det täcker. Koka upp och sjud grytan under lock cirka 1 1/2 timme.3. Strimla och stek bacon och skalad steklök. Vänd ner blandningen i grytan när den är nästan klar. Red av med maizena och låt grytan sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Recept
Till 4 personer
600 g älgkött1 morot1/4 rotselleri2 gula lökar1 knippa persilja1/2 kruka timjan1/2 kruka rosmarin2 lagerbladsmör och rapsolja2 dl rödvin1 1/2 msk vilt eller kalvfond150 g bacon300 g steklökarmaizena till redningsalt och peppar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om