Produktionen stängdes efter listeria-larm

I december beslutade Livsmedelsverket att förbjuda all produktion av livsmedel hos Norrköpings Mejeri på Hanholmsvägen efter upptäckten av listeriabakterier i anläggningen. Nu har beslutet upphävts sedan bristerna åtgärdats.

"Vi har åtgärdat bristerna och rengjort med särskilt medel som dödar alla listeriabakterier", säger Fayez Malky, ägare till Norrköpings Mejeri. Livsmedelsverket har nu upphävt sitt beslut.

"Vi har åtgärdat bristerna och rengjort med särskilt medel som dödar alla listeriabakterier", säger Fayez Malky, ägare till Norrköpings Mejeri. Livsmedelsverket har nu upphävt sitt beslut.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-01-03 18:30

Problemen i anläggningen började 12 december när den sjukdomsframkallande bakterien listeria monocytogenes påvisades i företagets produkt "Basimo vitost". Där slogs också fast att vitosten och en av de andra produkterna hade en hög allmän total bakterietillväxt vilket tyder på att hantering av ostarna sker i en miljö som inte är tillräckligt hygienisk för livsmedelsproduktion. 

Produkterna återkallades då från handeln.

Den 20 december fattade Livsmedelsverket beslut om att förbjuda all produktion av livsmedel i anläggningen på Hanholmsvägen. Detta efter att fem av sex omgivningsprover påvisat förekomst av listeria i produktionslokalerna. Livsmedelsverket gjorde bedömningen att det fanns stor risk att produkter från företaget kan vara kontaminerade med listeria. "Företagets lokaler är utformade på ett sådant sätt att nästan alla produkter hanteras i de lokaler där listeria påvisats, det finns därför anledning att förbjuda all produktion även om listeria endast påvisats i vitosten", skrev Livsmedelsverket bland annat i sitt beslut.

27 december upphävdes förbudet.

– Vi har åtgärdat bristerna och rengjort med särskilt medel som dödar alla listeriabakterier. Vi har tagit nya prover och fått ok från Livsmedelsverket, säger Fayez Malky, ägare till Norrköpings Mejeri.

undefined
Livsmedelsverket hittade listeriabakterier på flera ställen i lokalen hos Norrköpings Mejeri och stoppade all livsmedelsproduktion.

Något som också bekräftas av Livsmedelsverket.

– Det stämmer, de har vidtagit de åtgärder vi krävde, säger Christian Berking, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Att stänga en anläggning för all produktion är annars en ovanligt åtgärd.

– Det är inte särskilt vanligt. Det görs bara i allvarliga fall och eftersom man hittade listeria i stora delar av lokalen så ansågs det som lämpligt, säger Christian Berking.

Enligt Livsmedelsverket är listeria monocytogenes en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida. Den kan få fäste i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där. Bakterien kan föröka sig i kyla och utan syre. Symtom på sjukdomen varierar beroende på vem som drabbas. Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka.

Norrköpings Mejeri producerar ett 10-tal produkter, förutom olika typer av vitost också flera sorters yoghurt. Företaget startade 2020 och har nio anställda.

Karta: Norrköpings Mejeri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!