Allt fler har inte råd med begravningen

Det är dyrt att leva i dag. Det känner nästan alla till. Men att dö är inte heller billigt. Antalet medellösa Norrköpingsbor som behövt kommunalt bistånd till sin begravning har ökat under årets fyra första månader.

Varje år dör många människor utan att ha pengar till att betala sin begravning. Enbart i Norrköping handlar det om 31 personer till och med april månad. Kommunerna ska då efter begäran vara behjälpliga med så kallat begravningsbistånd. FOTO: ÅSE BENGTSSON/PRESSENS BILD

Varje år dör många människor utan att ha pengar till att betala sin begravning. Enbart i Norrköping handlar det om 31 personer till och med april månad. Kommunerna ska då efter begäran vara behjälpliga med så kallat begravningsbistånd. FOTO: ÅSE BENGTSSON/PRESSENS BILD

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2006-05-08 04:00
Allt fler dör fattiga. När dödsboet inte har pengar så att det räcker till begravningen, kan kommunen gå in och hjälpa till ekonomiskt, med ett så kallat begravningsbistånd. Antalet medellösa har ökat under årets första fyra månader.
Efter samråd med Sveriges kommuner och landsting har begravningsbyrån Fonus genomfört en undersökning om hur enskilda kommuner följer Socialstyrelsens rekommendationer. Om det är tomt på pengar och dödsboet inte klarar av att bekosta en värdig begravning för den döde, anser Socialstyrelsen att det ska kunna gå att få hjälp med upp till ett halvt prisbasbelopp. I år innebär det 19 850 kronor. Prisbasbeloppet är för år 2006 på 39 700 kronor.

Social rättvisa
Men många kommuner följer inte Socialstyrelsens rekommendationer. Kommunerna har en mycket skild syn på vad en enkel begravning kan kosta. I Vårgårda ger man hela 29 850 kronor, medan Partille bara bidrar med 9 850 kronor.
- Det här handlar om social rättvisa, säger Bo Forslund som är informationschef vid Fonus. Det är inte rimligt att det skiljer hela 20 000 kronor mellan högsta och lägsta biståndsnivå. Totalt gäller det i hela landet cirka 5 000 begravningar varje år.
Socialstyrelsens rekommendation är också det begravningsbistånd som de flesta av landets kommuner ställer upp med. I summan ska även ingå gravsten, en enklare förtäring, dödsannons, det vill säga allt anses ingå vid en värdig begravning.

Lägre i Norrköping
Men i Norrköping gäller en annan summa. Här räknar man på 40 procent av ett prisbasbelopp, vilket i år innebär 15 880 kronor som mest. Det är - så när som på några tior - 4 000 kronor lägre än vad till exempel Finspång, Söderköping och Valdemarsvik har som högsta belopp. Där följer man Socialstyrelsens rekommendation. Norrköping hamnar med 15 880 kronor på den nedre delen av begravningsbiståndsskalan i kronor mätt.
Den här begravningshjälpen behövs oftare än vad man i allmänhet tror. Till och med april i år är det i Norrköping nästan två begravningar i veckan - eller 31 dödsbon - som kommunen beviljat bistånd. Kostnaden hittills i år är 230 371 kronor.
Ofta finns det några tillgångar i dödsboet och då måste de användas i första hand. Det kommunala biståndet fyller sedan på vad som behövs, upp till maximala 15 880 kronor. Under förra året var det 81 dödsbon som fick hjälp med 556 768 kronor och år 2004 fick 88 dödsbon 681 591 kronor.
- Våra riktlinjer har beslutats av kommunstyrelse och kommunfullmäktige, säger Gun-Britt Skill som är programansvarig vid försörjningskontoret hos Norrköpings kommun. Varför Norrköping ligger lägre än kommunerna runt omkring vet jag inte.

Avveckla dödsboet
Gun-Britt Skill förklarar vilka regler som gäller:
- Det ska vara tomt på pengar i dödsboet. Förr var det vanligt att man hade en egen begravningsförsäkring, men det blir allt ovanligare.
- Dödsbodelägarna är aldrig skyldiga att betala. Deras skyldighet är att avveckla dödsboet, tömma lägenhet och sköta de rent praktiska sakerna.
Om man dör i slutet av en månad betalas inte någon pension ut kommande månad. Om man däremot avlider precis efter ett månadsskifte betalas pension för den månaden.

Värdig begravning
- I och med dödsfallet, berättar Gun-Britt Skill, får inget i dödsboet röras. En del tar pensionen och betalar hyran, men det är fel. I första hand skall de pengar som finns användas till begravningen. Man har en månad på sig att tömma lägenheten dör den döde bott.
- Många tänker att, "Oj, vi måste betala hyran". Men hyran måste inte betalas. Den förlusten har fastighetsägarna med i sina kalkyler.
En begravning ska vara värdig. I Norrköping anses till exempel inte en pappkista som värdig. Man begravs där man bor. Några biståndspengar till begravning på annan ort betalas inte ut.
Med årets prisbasbelopp som grund, rekommender utredningen/enkäten som maximalt belopp 17 865 kronor utan gravsten. Med gravsten blir beloppet 21 835 kronor.
- Flera kommuner har efter den här rapporten kommit fram till att de legat för lågt och redan ändrat sitt begravningsbistånd, säger informationschef Bo Forslund hos Fonus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om