Polisen och kommunen vet vad de ser. Narkotikan finns i Norrköpings krogmiljöer.
– Den finns överallt, från snabbmatställen till finkrogen.
Det konstaterar Ida Persson Tiborson, samordnare för Krogar mot Knark i Norrköpings kommun. För att öka medvetenheten kring narkotikan i nöjesmiljöer kraftsamlar kommunen, polisen och andra aktörer den här veckan, 5–11 maj.
Det sker under metoden Krogar mot knark – samarbetet som gjorde en nystart förra året och vars vision är att tillsammans skapa en trygg och säker nöjesmiljö, fri från narkotika.
– Glädjande nog är det allt fler krogar i Norrköping som vill vara med. Vi har den senaste tiden växt från 14 till 17 och nu är även storaktören Louis de Geer på gång med en policy och handlingsplan för att bli helt klara och få sätta upp skylten vid entrén.
Temat för årets kampanj är att lyfta blicken från de individuella problemen kring narkotikabruk.
– De som använder narkotika i sociala sammanhang ser sig kanske inte som en del av de stora problemen kring droghandeln. Genom att köpa narkotika finansierar man bland annat gängkriminaliteten, vars grova våld präglat Norrköping de senaste åren.
Ett annat problem som kanske inte uppmärksammas lika mycket är hur kroganställda påverkas av knarket i nöjesmiljö.
– För många unga i Norrköping är kanske en anställning på en restaurang det första jobbet. Det är därför viktigt med en drogfri arbetsplats, säger Ida Persson Tiborson.
En som nyligen valt att gå med i Krogar mot knark är Johan Doverhjelm, som driver Harrys i Norrköping.
– Arbetet behövs, det känns naturligt att ta ställning. Det här samarbetet mot narkotikan fanns ju för väldigt länge sedan och nu känns det fullt nödvändigt med ett omtag.
Enligt din uppfattning, hur mycket knark finns det på krogarna i Norrköping?
– När jag drev nattklubb var det nog ett större problem med just narkotikaförsäljning. Men partyknarkande finns ju på krogar och narkotikaproblem finns överallt i samhället, inte bara i krogmiljön, säger Johan Doverhjelm.
Krogar mot knark består rent konkret av fem komponenter: samverkan, utbildning, förbättrad tillsyn, policyarbete och offentligt ställningstagande.
– Vi ser att narkotika inte bara påverkar individer utan också tryggheten i hela stadsmiljön. Samarbetet med krogarna är ett viktigt verktyg för att upptäcka och förebygga brott kopplade till narkotika, säger kommunpolisen Annika Granath, till kommunens sajt.