Alltransport - 75-åring som fortfarande växer

Alltransport jobbar mer än någonsin som 75-åring.

75-åringen växer bra. Alltransports vd Henrik Åkerström och affärsområdeschef Magnus Andersson har en tillväxttakt på 5 till 10 procent.

75-åringen växer bra. Alltransports vd Henrik Åkerström och affärsområdeschef Magnus Andersson har en tillväxttakt på 5 till 10 procent.

Foto: Rebecka Uhlin

Norrköping2012-04-21 00:00

I dag lördag samlas alla 150 delägarna på Alltransports huvudkontor i Norrköping för årets bolagsstämma.

- De är Alltransports ambassadörer ute på marknaden, säger vd Henrik Åkerström. Deras direktkontakt med marknaden gör oss starka.

Med 750 miljoner i omsättning och en tillväxt på 5-10 procent om året, har 1937 års sammanslutning av enbilsåkare växt till Östergötlands största transportförmedlingsföretag.

Med 500 bilar och maskiner i de anslutna åkeriföretagen, finns Alltransports skyltar överallt.

Starka tillsammans
- Samma mekanismer fungerar i dag som för 75 år sedan. Även om du bara har en lastbil är du stark och ett stort företag därför att du jobbar tillsammans med så många andra, säger Henrik Åkerström.

1927 bildades Lastbilscentralen i Norrköping. Den var Sveriges första. 10 år senare bröt sig några av åkarna ur och bildade Alltransport.

- Sen har det rullat på, som Magnus Andersson, affärsområdeschef för Tank och miljö, säger.

Bland de tio största
I början av 80-talet anslöt sig Norsholms och Söderköpings Lastbilscentraler till Alltransport och 1984 var det dags för Norrköpings Lastbilscentral att gå med dem som en gång i tiden var utbrytare.

Bolagiseringen av Alltransport var en stor förändring. I stället för anslutna blev åkarna aktieägare.

I dag är Alltransport ett av landets tiio största transportförmedlingsföretag.

- Vi har inga planer på uppköp eller sammanslagningar med andra, säger Henrik Åkerström. Vi ska vara stora i Östergötland, det är vårt fokus.

I dag är Alltransport indelat i fyra affärsområden: Bygg och anläggning, Fjärrtransport och distribution, Tank och miljö och Drivmedel.

- Bygg och anläggning är störst, men Tank och miljö är nog det som har mest utvecklingsmöjligheter, säger Magnus Andersson.

Hälften av åkarna är enbilsföretag, de största åkerierna har ett 15-tal fordon och omsättningar på bortåt 20 miljoner kronor.

Det kanske största problemet är återväxten och personalrekryteringen.

- Det finns åkare som fortsätter köra upp mot 70-årsdagen för att deras barn inte vill ta över.

- Det där är ett branschproblem. Vi måste höja yrkets status, skapa bra arbetsmiljöer och ge utvecklingsmöjligheter som svarar mot ungdomars krav, säger Henrik Åkerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!