Ängsblommor - det svenskaste av det svenska
Nu är det ängsblommornas tid. Det svenskaste av det svenska. Resliga lupiner blickar ut över vägkanterna med sina höga, spetsiga blomställningar i rosa och blått och intill konkurrerar tistlarna med rödvioletta borstar.
Vid deras fötter väller käringtanden fram i intensivt lysande guldgula kuddar och alsikeklövern i lite enklare rosavitt. Prästkragar, baldersbrå och vitmåra svarar för den vita färgen, medan hundkäxen går in i sitt gröna fröstadium och teveronikan bidrar med de många låga, blå färgklickarna. Värmen i årets Valborg satte fart på de röda tjärblomstren, som blev tidiga och ovanligt många i år, och nu är deras torra backar delvis gula av den gula fetknoppens och gråfibblans blommor.
På vår slåtteräng på Vikbolandet blommar sedan 14 dagar också ovanligt stora mängder av drakblommor, nattvioler och fältgentiana mellan de utslagna vildrosorna, så vi kan konstatera att sommaren har intagit sin scen och att blomsterspelet har börjat. Detsamma gäller i alla färgrika trädgårdar och parker.
I min förra ruta noterade jag, att det är dags att börja skörda våra egna odlade eller vilda teväxter och här följer lite mer om detta: De flesta teer samlar vi genom att skörda och använda bladen men av till exempel lavendel, kungsmynta, isop, ringblomma och fläder tar vi också blommorna. Blommor och blommande skott ska skördas när de har börjat att slå ut. Ringblomman används både torkad och färsk och ger vacker färg i blandningar. Dessutom anges den som antiinflammatorisk. Vad det nu innebär?
Användbar och lättodlad är kungsmyntan, som på latin heter Origanum vulgare och alltså också är känd som pizzakryddan oregano. Den finns vildväxande i soliga kalkrika områden, som vid Kolmårdens marmorbruk, men ofta köper vi sorter som finns i plantskolornas sortiment.
Den 15-20 cm höga Compactum har ganska bra smak och är knubbig och en fin kantväxt, som dessutom lockar många fjärilar. Blommorna kan torkas som eterneller och både blad och unga blommor används som matkrydda. Tag till exempel per kopp en matsked från unga toppar och låt det dra 5-7 min. Det är bra mot hosta och diarré och kan också användas utvärtes som medel mot kliande utslag. Kötträtter, fågel, omeletter, spagetti och sallader får fin smak av oregano i lagom mängd och någonstans har jag sett, att det är gott på den grekiska feta-osten.
Lika lättodlad är citronmeliss, som har en god citrondoft och som därför har använts som medel mot myggor och andra insekter efter ingnidning mot huden. och som friskt inslag i sallader och i desserter eller som lugnande kvällste. Den blir 40-50 cm hög, kan toppas hela säsongen och får små vita blommor i bladvecken. På våren klipper vi ner den och gallrar bort en del av alla de nya plantor som växer upp efter självsådd. De vackra bladen används ofta som trevlig och god dekoration på olika maträtter och kan också frysas in i iskuber till drinkar och saftglas.
Apropå kvällste brukar man varna för att då använda urindrivande sorter, eftersom de kan vara störande för nattsömnen. Hallon, fläder och krusmynta hör hit.
Till sist gurkörten, som kan användas som te mot förkylning, men som mest odlas för att den är en vacker rabattväxt och för att de blå blommorna är dekorativa, sedan de skiljts från foderbladen och strös över sallader, ostsmörgåsar, äggrätter, filmjölkstallrikar och drycker eller frysas i iskuber.
Gurkört är ettårig och kan ibland självså sig men oftast sår man den i början av maj eller i kruka några veckor tidigare, Skydda mot frost, placera glest i soligt läge och gödsla några gånger. De späda, svagt gurksmakande bladen kan användas i sallader eller stuvas som spenat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!