Kommunens cykelpris, som i år bestod av ett diplom, blommor och en presentpåse, går till den Norrköpingsbo som cykelpendlar minst fem kilometer enkel väg och som inspirerar till cykling.
– Det kändes jättekul att få vinna! Tydligen hade jag blivit nominerad och sedan fick jag ett mail om att jag vunnit. Det var överraskande och faktiskt väldigt hedrande, säger den 33-åriga vinnaren Anna Granat när vi träffar henne.
Från bostaden i Åby till jobbet på Vrinnevisjukhuset är det ungefär en och en halv mil enkel väg. Totalt blir det ungefär 15 mils cykling för henne under en arbetsvecka.
– Jag cyklar framförallt för att jag mår bra av det. Det är ett bra sätt att vakna på och att rensa tankarna på vägen hem från jobbet. Sedan är det mycket billigare än att köra bil och bättre för miljön!
För det mesta tycker Anna Granat att det går väldigt bra att cykla i Norrköping. Däremot kan det finnas platser som är knepigare att ta sig fram på än andra.
– Det är klart att uteserveringar på somrarna kan vara lite i vägen när man vill komma fram. De kan ibland göra att både fotgängare och cyklister helt plötsligt måste samsas om samma yta. Det kan vara jobbigt.
Att bilister kan störa sig på cyklister är även något hon reflekterat över.
– Bilister kan ju bli skrämda och irriterade när de ska korsa cykelbanor och det dyker upp cyklar. Jag tror att trafikplanerare kan minska detta till viss del genom att göra upphöjda gång- och cykelbanor som tydligare markerar för bilister att de korsar just en sådan väg.
Hur kan Norrköping bli bättre för cyklister?
– Jag tänkte på det inför valet, där det fanns vissa partier som profilerade sig för att göra Norrköping mer tillgängligt för bilister. Jag hade önskat att det var mer fokus på att hitta andra vägar än just bilåkandet, säger Anna Granat.
Hur skulle ett sådant fokus kunna se ut konkret?
– Att främja cyklism och verkligen göra bra cykelvägar som är upplysta. Jag upplever också ett bekymmer i fotgängare som bara tittar i sina telefoner och inte kollar upp och som inte hör när man plingar, för att de har hörlurar i. Så att ha det i tanken och samtidigt förbättra kollektivtrafik, det tror jag på.
För att få fler att cykla tror Anna Granat på att visa hur enkelt det är.
– Det är ett väldigt bra transportmedel. De flesta bor egentligen inom cykelavstånd från sin arbetsplats och det tar sällan särskilt mycket längre tid att cykla.
Många kan nog uppleva att det känns jobbigt och besvärligt att cykelpendla. Vad vill du säga till dem?
– Jag tror att många tänker så innan man har provat. Jag fick själv en ögonöppnare när jag jobbade i Linköping under en kortare period och inte cykelpendlade. Då var jag så extremt mycket tröttare, just för att jag inte fick den där motionen. Jag tror att många hade mått bra av att också få en sådan insikt.
Belöningen i cyklandet är helt klart värt det, menar hon.
– Jag tror att de flesta som någon gång har tränat håller med om att det absolut kan vara fysiskt jobbigt eller krävande. Men det ger också energi, framförallt mentalt.
I framtiden hoppas Anna Granat på att fortsätta cykelpendla och att fler börjar cykla till och från jobbet.
– Jag hoppas också att jag kan inspirera fler till att bli nominerade till nästa års cykelpris, säger hon.