Anonyma tips om fusk leder sällan till anmälan

Över hundratjugo fuskutredningar startades efter tips från anonyma angivare på Försäkringskassan i Östergötland under det första kvartalet. Men bara två tips ledde till polisutredningar.

Norrköping2006-08-15 04:00
- Det är som i alla andra angiverisystem. Det förekommer naturligtvis att folk anmäler till exempel sina grannar bara för att hämnas, säger Annette Berggren, vikarierande chef för processen familj, den enhet på försäkringskassan som fuskjägarna sorterar under.
211 utredningar om misstänkt fusk påbörjades på avdelningen Misstanke om brott under det första kvartalet. 60 procent av dessa utredningar startades efter ett anonymt tips. Men det verkar inte vara någon vidare kvalitet på tipsen. Bara två fall har lett till polisanmälan.

Svårt bevisa brott
Men att de anonyma tipsen så sällan leder till anmälan beror inte bara på att tipsen är dåliga och ibland direkt felaktiga, menar Anette Berggren. Svårigheten ligger i att bevisa att det funnits ett brottsligt uppsåt, vilket krävs för
att man ska göra en anmälan.

Återbetalningar
Något som inte syns i statistiken, påpekar hon, är att en del av dessa ärenden lett till återbetalningar, även om inget bedrägeri har kunnat bevisas. Hur många av de anonyma tipsen som lett till återbetalningar kan inte Annette Berggren svara på.
Hur mycket tid det tar i anspråk att utreda de många anonyma tipsen är också svårt att säga.
- Men visst det tar
mycket tid. Men jag ser det som ett uttryck för rättssäkerhet att det görs ordentliga utredningar, säger hon.
Även om de anonyma tipsen är av varierande kvalitet, så är det trots allt två sådana som lett fram till de två polisanmälningar som försäkringskassan gjort under det första kvartalet.

"Fel väg att gå"
Men Annette Berggren tycker inte att försäkringskassan borde upp-
mana folk att ange mer. Dels kostar som sagt de många tipsen mycket pengar att utreda, dels anser hon att det är fel väg att gå.
- Det är inte allmänheten som ska ansvara för det här. Vi ska istället utveckla egna system för kontroll. Och där finns en del att göra, säger hon.

Stora skillnader
I den statistik som försäkringskassans huvudkontor färdigställt framgår att det finns stora skillnader mellan länen i benägenheten att ge anonyma tips. Rikssnittet för hur många fuskutredningar som påbörjats efter ett anonymt tips ligger på 49 procent för det första kvartalet. Högst andel har Norrbotten med 85 procent, och lägst har Värmland med endast 2 procent.

Kort period
Men Annette Berggren tycker att tidsperioden är för kort för att dra några slutsatser, och att skillnaderna lika gärna kan bero på en ren slump.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om